Хаос в транспортния сектор заплашва Франция

Франция е изправена пред опасността от хаос в транспортния сектор, след като железопътните работници в страната обявиха план за ефективни стачни действия, предаде AFP. Протестът на работниците е срещу плановете на френския президент Никола Саркози за отмяна на пенсионните им привилегии. Ефективните стачни действия ще започнат тази вечер (13.11.2007).

Железопътните работници вече стачкуваха на 18 октомври, но сега профсъюзите са твърдо решени да продължат стачните действия, докато правителството не се откаже от плановете си. Освен тях стачка готвят и работниците в енергийния сектор, които също ще бъдат засеганти от реформата.

Във Франция съществуват специални пенсионни системи, според които размерът на пенсията се определя от нивото на последната заплата преди пенсиониране, а не от средното ниво на заплата по време на целия трудов стаж. Такива пенсионни привилегии ползват работниците в железопътния и енергийния сектор, миньорите, певците в държавните опери, депутатите. Освен това работещите в тези сектори се пенсионират две години и половина по-рано, отколкото другите трудещи се.

Последният път, когато френските власти се опитаха да прокарат реформи в пенсионното осигуряване, беше през 1995 година. Тогавашният френски президент Жак Ширак и френското правителство бяха принудени да се откажат от намеренията си, след като ефективните стачни действия на засегнатите работници продължиха цели три седмици и парализираха страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *