Хомосексуалните се разпознават по ДНК с точност до 70%

Учени твърдят, че могат да предскажат кой ще стане хомосексуален с до 70% точност, само като погледнат ДНК-то на човека, съобщи БГНЕС

Отдавна се смята, че сексуалността има биологична основа, а сега учените доказаха, че гените предопределят по кой пол ще си падате.

„Смели британски учени“, както ги описват колегите им, твърдят, че могат да предсказват с висока степен на точност каква ориентация ще има даден човек. Според тях тестовете могат да се провеждат върху деца, за да се установи какви наклонности ще имат те в по-късен етап от живота си.

„Доколкото ни е известно, това е първият пример за модел за предсказване на сексуалната ориентация на основата на молекулярни маркери“, обясни д-р Тък Гън от Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Еднояйчните близнаци обикновено, но не винаги, имат една и съща сексуална ориентация. Това откритие е навело учените до мисълта, че в хомосексуалността има генетичен компонент.

За да се установят генетичните области, които са свързани, ученият и неговият екип изследвали гените на 47 двойки еднояйчни близнаци – мъже.

В изследването участвали 37 двойки близнаци, в която един брат е бил хомосексуален, а другият хетеросексуален, и 10 двойки, в които и двамата са били хомосексуални.

С помощта на компютърна програма, наречена „Fuzzy Forest“, те установили, че девет малки региона на генетичния код, играят ключова роля. Предстои изследователите да представят заключенията си в Американското дружество по генетика на годишната среща в Балтимор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *