Хората биха могли да се насочат към Биткойн поради въвеждането на CBDC – Майкъл Сейлър

По време на интервю за Valuetainment, изпълнителният председател Майкъл Сейлър изрази загриженост относно възможните недостатъци на дигиталния долар, като например обширно наблюдение на разходните навици на хората. Той предвижда, че тези опасения ще насърчат интерес към Биткойн, най-голямата децентрализирана криптовалута в света.

Според Сейлър, нарастващият интерес към CBDC, дигиталната версия на националната валута, ще повиши осведомеността за необходимостта от несамостоятелно хранилище на стойност, което е устойчиво на контрол от страна на националните държави. Той предполага, че това ще насърчи хората да се обърнат към Биткойн.

Сейлър също така отбеляза, че макар сред населението и значителен брой политици да има опозиция към идеята за CBDC, в политическата сфера съществува малцинствена фракция, която се стреми да упражнява контрол върху цялото население. Той ги нарече „маниаци на тема контрол“, които може би дори желаят да следят навиците на хората за харчене, дори на малки суми като $50.

Изпълнителният председател не вярва, че в близко бъдеще политиците ще постигнат консенсус по въпроса за въвеждането на CBDC в Америка. Той прогнозира трудна битка в Конгреса по този въпрос и постави под въпрос техническите възможности и времето, необходимо на правителството за разработване на дигитална версия на долара.

Сейлър очаква, че все повече хора ще осъзнаят степента на контрола на правителството и частния сектор върху традиционните парични средства, което затруднява свободното използване на капитала от страна на хората. Той обясни, че парите служат за множество цели, но също така са система за контрол.

В този контекст, Сейлър подкрепи Биткойн, като изрази убедеността си, че той предлага на хората най-добрия шанс да притежават изцяло и неограничено своите пари, без да се нуждаят от разрешение от който и да било орган. Според него, Биткойн предоставя решение за тези, които желаят да имат свободата да притежават и харчат парите си както смятат за добре.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *