Пазарната стойност на Microsoft нарасна с 400 милиарда долара през 2023 г. – ето защо

За само 3 месеца акциите на Microsoft успяха да осигурят на инвеститорите си 40-кратна възвръщаемост.

Microsoft навлиза в AI сектора

Още през януари Microsoft сподели намерението си да направи значителна инвестиция от 10 милиарда долара в OpenAI, стартъпа, отговорен за популярния инструмент, задвижван от изкуствен интелект – ChatGPT.

Инвестицията е част от кръг на финансиране с участието на други инвеститори и се очаква да оцени OpenAI на впечатляващите 29 милиарда долара. Запознати източници разкриха, че сделката трябва да бъде завършена до края на 2023 г., както е посочено в срочните документи, изпратени на потенциалните инвеститори.

Инвестицията на Microsoft в ChatGPT би могла да подпомогне усилията ѝ в областта на уеб търсенето, тъй като в момента Google доминира на пазара. Макар че браузърът Bing на Microsoft има само малък дял от световния пазар на търсачки, очаква се сделката с OpenAI да подобри възможностите за търсене на Microsoft и да позволи на компанията да се противопостави на доминиращата позиция на Google.

Към момента на писане на статията Microsoft (MSFT) се търгува на цена от 308 долара след 6.65% скок през последните 30 дни. Текущата пазарна капитализация на компанията е около 2.29 трилиона долара.

За ChatGPT

От няколко седмици технологичната общност е развълнувана от ChatGPT. Този инструмент, който работи като модел за обработка на естествен език, е предназначен за генериране на текст, който много наподобява човешкия.

ChatGPT, член на фамилията големи езикови модели GPT-3, намира приложения в широк диапазон – от разработване на код до писане на есета.

В доклад, публикуван през декември, Morgan Stanley изследва дали ChatGPT представлява заплаха за Google. Брайън Новак, водещ анализатор на Alphabet в банката, изказа предположение, че езиковите модели могат да спечелят пазарен дял и потенциално да нарушат позицията на Google като основна входна точка в интернет.

OpenAI, създадена от предприемача Сам Алтман през 2015 г., пусна ChatGPT за публично ползване в края на ноември. В рамките на пет дни след пускането му, ChatGPT привлече над 1 милион потребители, както обяви Алтман. Въпреки големия оптимизъм за потенциала му, проектът има значителни разходи поради огромното търсене на сървърите му след гръмката му популярност.

.dark-mode .read-more {background-color: #343a40 !important;}

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ripple стъпва в Дубай, разширявайки присъствието си в крипто сектора

Изкуственият интелект като заплаха за обществото

Джефри Хинтън, пионер в областта на изкуствения интелект, изрази загриженост относно заплахата от изкуствения интелект, която надминава дори изменението на климата. Хинтън подчерта необходимостта от справяне с рисковете, свързани с AI, независимо от бившия му работодател – Alphabet.

Макар да признава важността на изменението на климата, Хинтън смята, че потенциалните последици от напредналия AI изискват незабавно внимание. Той отбеляза сложността на справянето с рисковете, свързани с AI, в сравнение с намаляването на въглеродните емисии.

Хинтън подчерта значението на сътрудничеството между технологичните лидери и политиците за ефективно справяне с последиците от AI.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *