Хранителни продукти поскъпват заради сушата на Балканите

Голяма вълна поскъпване на основните хранителни продукти предизвиква сушата, която през юни и юли обхвана Балканите, съобщи Макфакс.

През тази година цените на плодовете и зеленчуците в Румъния са четири до пет пъти по-високи в сравнение с 2006 г., но не само поради сушата, но и заради спекулантите, заяви генералният директор на румънската Национална организация на производителите и преработвателите на плодове и зеленчуци Аурел Танасе, цитиран от ТАНЮГ.

Плодовете и зеленчуците поскъпнаха и в Хърватия, а производителите очакват още по-високи нови цени. Гражданите на Хърватия до края на август очакват поскъпване на брашното, хляба и хлебните продукти от 10 до 25 процента, предаде БТА.

Сушата и тропическите горещини намалиха реколтата от зеленчуци и плодове и в Босна и Херцеговина с 50 процента. Цените на тези продукти вече поскъпнаха с 15 процента, а според предвижданията тази тенденция ще продължи. Реколтата на хлебно зърно в Югоизточна Македония е по-малка средно с около 30 на сто, а в някои райони стига до 10 процента.

В Сърбия вече поскъпна пилешкото месо с осем процента, на места цената на свинското месо се увеличи с 15 процента, а предстои и поскъпване на хляба, брашното, зехтина, млякото и други продукти. Сръбските власти заявиха, че ще се намесят с държавния резерв в случай, че се стигне до по-голямо увеличение на цените на дребно.

Като последица от сушата годишната реколта от пшеница в Сърбия намаля с 40 процента, на соя с 30 процента, а добивите от слънчоглед и захарно цвекло – с 20 процента. Заради намалената реколта на пазарите в Сърбия поскъпнаха и зеленчуците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *