Хубав понеделник за борсата

Световните капиталови пазари продължават възходящия си тренд от миналата седмица, а инвеститорите са в очакване на данните за икономическото състояние на САЩ и Европа. Родните борсови измерители започнаха седмицата също с положително настроение и с повишения в рамките на половин процент.

Оборотът на регулиран пазар в понеделник достигна 3.7 млн. лева, като 1 млн. лева от тази сума се дължи на пазара за облигации. Пакетно прехвърляне и няколко по-малки сделки изведоха книжата на Корпоративно търговска банкаАД на първо място по оборот със сумата от 555 хил. лева. Пазарната капитализация на банката се покачи с 7.63% и достигна до цена за последна сделка от 93.10 лева за брой акция. Втори по оборот със сумата от 400 хил. лева, отново подкрепени от блокови сделки, се наредиха Елхим искраАД. Акциите на производителя на електрохимически източници на ток достигнаха цена от 2.6 лева за брой, което се равнява на дневно повишение в пазарната оценка от 18.18%. В положителния сектор с ръст до 3% се нареждат още привилегированите книжа на ХимимпортАД, Софарма трейдингАД, Зърнени храниАД и Еврохолд БългарияАД, а акциите на ТопливоАД и ФормопластАД добавиха съответно 13.33 и 26.58% към борсовата си стойност. В отрицателния сектор със загуба до 2.5% се застанаха ХимимпортАД, ПИБ, СофармаАД, АлбенаАД, Хидравлични елементи и системиАД, БиоветАД и други. Напрежението около пазара за компенсаторни инструмент леко се успокои.

Оборотът в понеделник достигна скромните 16 хил. лева, а с компенсаторните записи сделки така и не се сключиха. От една сделка жилищните записи запазиха цената си от 60 стотинки за лев номинал, а земеделските бонове отстъпиха до 59.8 стотинки за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *