Царевица, захар, и свинско месо покъпват през 2016 г.

Царевица, свинско месо и захар ще поскъпнат през следващата година. Това прогнозира водещият инвеститор в аграрния сектор на ЕС холандската банкова група Rabobank. Анализаторите на банката коригираха тези дни в посока повишение своята прогноза за средната цена на царевицата в САЩ, основен доставчик на фуражно зърно да световния пазар – около 40 на сто от глобалния експорт. Заради ниските цени сега „зърното се насочва към силозите на фермерите, вместо да излезе на пазара”, коментират от Rabobank, цитирани от farmer.bg. В краткосрочна перспектива „вероятността от покачване на цените в началото на следващата календарна година изглежда по-голяма” въпреки рекордните преходни наличности от царевица в глобален мащаб и несигурността свързана с търговската политика на Китай.

Неблагоприятните агрометеорологични условия в Бразилия и Индия влошиха перспективите за производството в тези страни и според прогнозата на Rabobank средната цена на суровото захар на Борсата в Ню Йорк през второто тримесечие на 2016 г. ще възлезе на $320 за тон, в сравнение с $308 за тон за майската позиция в момента. През четвъртото тримесечие на 2016 г. се прогнозира средна цена от $330 за тон на борсата в Ню Йорк.

Прогнозата на Rabobank за пазара на свинско месо също е оптимистична за производителите. „Световният пазар за свинско месо ще продължи бавното възстановяване през 4-то тримесечие на тази година, след кризата в началото на 2015 г.”, се посочва в доклада. Според авторитетните анализатори валутният фактор беше една от основните причини за спада на обемите на търговията със свинско месо на световния пазар. Обезценяването на валутите в основните експортни дестинации спираше развитието на износа най-вече през третото тримесечие на 2015 г. В момента световният пазар на свинско месо се характеризира с „несъответствие между търсенето и предлагането, провокирано от ръста на цените на редица пазари и спада на цените в другите”. В Rabobank са на мнение, че ситуацията постепенно ще се подобри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *