Цел – до 2020 всички българи да ползват интернет със скорост 30 Mbps

Основната цел, залегнала в плана, е до 2020 г. да се предостави достъп до интернет със скорост над 30 Mbps за всички, а 50% или повече от домакинствата да бъдат абонати на интернет връзка със скорост над 100 Mbps.Това заяви заместник-министърът на транспорта Петър Киров по време днешните заседания на обществените съвети в секторите транспорт, информационни технологии и съобщения, съобщиха от министерството.

В рамките на съвета беше обсъден и проект на Пътна карта за изпълнение на Стратегия за електронното управление в Република България за периода 2014 – 2020 г. Документът определя времевите хоризонти и етапите за развитие на електронното управление в България. Пътната карта покрива период от шест години (2014 – 2020), в който са разграничени три етапа. В момента в администрациите тече преглед на електронните услуги за определяне на приоритетни административни услуги. В резултат на извършения анализ, ще бъдат определени конкретни цели при последователното разработване на електронни услуги.

Един от обсъжданите въпроси по време на Обществения съвет в сектор „Железопътен транспорт“ бе възможността за създаване на дружество за извършване на ремонтните дейности на локомотивите, собственост на Холдинг БДЖ ЕАД.

Предприятието ще бъде реализирано с участието на БДЖ – Пътнически превози, БДЖ – Товарни превози и при необходимост частни фирми, които разполагат със специализирано оборудване за извършване на такъв вид дейност. Заместник-министър Петър Киров подчерта, че чрез създаването на такова дружество, ще се повиши безопасността на железопътните превози, което е основен приоритет за МТИТС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *