Робот ще изследва обекта 505 дни

Български екип ще изследва съвсем отблизо уникалния астероид „Бену“, буквално протягайки роботизирана ръка към него.

Невероятното събитие ще се случи благодарение на проекта на НАСА OSIRIS-REx, в който България взема дейно участие, съобщи за „Новинар“ д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория.

Стартът на експедицията е насрочен за септември 2016 г., когато към астероида ще излети космически робот. Плановете са двете тела да се срещнат през октомври 2018 г.

След това земната машина и „Бену“ ще си станат постоянна компания за 505 дни. През това време машината ще направи изключително точни картографски карти на обекта, приближавайки на разстояние от 5 км до 700 м.

Накрая апаратът „ще се протегне“ и ще загребе до 2 кг материал от повърхността на „Бену“. Ценният прах ще бъде затворен в специална капсула, която ще се отвори чак след приземяването на робота на Земята през 2023 г.

„Очакваме резултатите да ни покажат много за миналото и бъдещето на астероидната наука“, разказа Радева.

По думите й „Бену“ е уникален, тъй като е избран за изследване сред 550 хиляди себеподобни. Оказало се, че 300 от тях имат реална възможност да се срещнат с нашата планета.

Бройката намаляла, след като било изчислено, че 27 от тях са с диаметър от 200 метра, а само 5 са въглеродни.

Накрая учените избрали „Бену“, тъй като е единственият астероид, който от създаването на нашата Слънчева система, не се е сблъсквал с друг космически обект.

Д-р Радева допълни, че на 31 март покрай Земята са преминали два сравнително големи негови събратя. На 2 април се очаква покрай нас да прелети астероид с диаметър 1,6 км, но това ще стане на разстояние от 73 лунни дистанции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *