Цената на електроенергията от американските централи пада с 5%

(14%+17%)/2=31% Това не е поредното доказателство, че журналистите не могат да смятат. Изчислението беше направено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на подписването на споразумението между НЕК и ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“ за понижаване на цените по дългосрочните договори с двете централи. „Намалението на цената за разполагаемост е 30% и по двата договора“, каза Петкова. Ентусиазмът обаче в случая изневери на министъра.

Малко сметки

Реално договореното е друго: ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ сваля с 14%, а „КонтурГлобал Марица-изток 3“ със 17% цената си за разполагаемост, която НЕК им заплаща, за да стоят централите в готовност. Тоест средното намаление на цените на двата ТЕЦ-а е около 15% (тъй като цената за разполагаемост на „КонтурГлобал Марица-изток 3“ е значително по-ниска от тази „Ей И Ес Гълъбово“).

В споразумението с „Ей И Ес“ държавата се е съгласила да увеличи разполагаемостта на централата с 500 часа годишно, каза източник на „Капитал“. Това означава, че НЕК ще трябва да преведе допълнително над 20 млн. лв. годишно на централата. Така ефектът в крайната цена ще е намаление със скромните 4%.

При „КонтурГлобал“ такова допълнение няма. От компанията уточниха, че ефективното намаление на тяхната цена за разполагаемост е под 13%.

Разполагаемостта служи за покриване на постоянните разходи на ТЕЦ-овете и за изплащане на инвестициите на мажоритарните собственици – американските AES и ContourGlobal. Тоест двете компании могат да си позволят по-ниските цени както с преструктуриране на дейността си в България, така и с намаление на възвращаемостта си.

По този начин крайната цена на електроенергията, която включва както разполагаемостта, така и фактически произведената енергия (чиято цена не се променя), е различна при двете централи. При „КонтурГлобал Марица-изток 3“ пада със 7%, а при „Ей И Ес Гълъбово“ – 4%, показват изчисления на „Капитал“, базирани на финансовия модел на двете дружества.

Годишно намалението ще спести на НЕК близо 100 млн. лв., а в оставащите 10 години от споразумението сумата може да достигне 1 млрд. лв., каза министърът на енергетиката Петкова. По изчисления на „Капитал“ ефектът ще бъде около 78 млн. лв. годишно.

При по-голяма използваемост на централите намалението ще бъде значително по-голямо. В момента НЕК е принудена да плаща около 300 млн. лв. годишно на двете централи за разполагаемостта им по договор, т.е. за нещо, което не се използва. Това допълнително надува цените на централите. При работа на 100% цената на един мегаватчас електроенергия от „Ей И Ес“ е 148 лв. Тъй като към нея се добавя и неизползваната разполагаемост, цената на електроенергията на ТЕЦ-а скача до космическите 220 лв. При „КонтурГлобал“ е съответно 95 и 144 лв. за мегаватчас. Основната причина е, че в последните две години например натоварването на „КонтурГлобал“е паднало с 40%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *