Депутатите отказаха да намалят таксите за частните фондове

Депутатите от временната комисия за частните пенсионни фондове отхвърлиха предложението на Комисията за финансов надзор за намаляване на таксите, събирани върху вноските. Този въпрос ще се решава заедно с промените в кодекса за социално осигуряване, с които ще се регламентира по нов начин изборът на втора пенсия между НОИ и частните фондове.

КФН иска удръжката от 5% върху всяка вноска през тази година да намалее с 0.5 п.п., като през 2018 г. трябва да стане 3%. За инвестиционната такса от 1% се предлага да намалява с 0.1 п.п от тази година, докато стане 0.6% през 2018 г. Дебатът за намаляване на таксите е от 2010 г., но досега нито едно правителство или Народно събрание не е предприело такава стъпка.

„Личното ми мнение е, че трябва да има намаляване на таксите, но по средата на годината не бива заради единия популизъм да правим това, защото не е разумно“, обясни председателят на временната комисия Корнелия Нинова (БСП). Колегите й от ДПС и Патриотичния фронт Йордан Цонев и Димитър Байрактаров пък се обявиха категорично против намаляването на инвестиционната такса от 1%.

Според Цонев тази такса не бива да се намалява, защото разходите на дружествата за инвестиции стават по-скъпи, а управлението на парите ни – по-трудно. От дружествата обясниха, че са съгласни да им се намалят таксите, но това трябва да става с оглед на бъдещите промени, които подготвя кабинетът за избора между НОИ и частните дружества. „Ще постъпим мъдро, ако оставим въпроса с таксите до приемането на решението на правителството, защото може да се окаже, че фондовете ще загубят 50% от осигурените си лица“, коментира депутатът от ДПС. В крайна сметка комисията реши да остави решението за момента, в който започне четенето на промените в социалния кодекс, предлагани от правителството.

Временната комисия отложи и другите решения, които трябваше да вземе за фондовете. Разширяването на дефиницията за свързани лица, което предлага КФН, беше оставено за работната група между регулатора и фондовете. КФН смята, че в момента законът оставя вратички пред фондовете да инвестират в свързани компании. Затова предлага да се разширят хипотезите за свързани лица. Фондовете обаче смятат, че предложените промени от КФН ще им попречат да работят. Депутатите решиха да оставят този въпрос за след великденската ваканция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *