Цената на медта достига до шестмесечен минимум

Цената на медта достигна шестмесечен минимум достигайки до 7 150 долара за тон, след като в началото на юли цената на метала отбеляза рекордно високи нива от 8 930 долара за тон. Спадът в цената на медта, една от основните суровини, търгувани на пазарите, е резултат по-ниските цените на петрола в последно време и възвръщането на покупателната стойност на долара. Друга причина са и нормалните сезонни колебания.
Влияние на цената на медта оказаха опасенията от вероятно понижение на търсенето в Китай. Страната, домакин на Олимпийските игри, държи близо четвърт от световното потребление на мед. Около 1/5 от производителите на кабели и жици в Северен Китай преустановиха дейността си ,за да спестят на електроенергия, необходима за нормалното провеждане на игрите в Пекин. Тези компании са големи потребители на мед и действията им се отразиха на борсата в Шанхай и Лондонската .метална борса. Част от индустриалните компании в Китай също спряха производството си, за да гарантират чистотата на въздуха над столицата по време на спортните събития.
Все пак цената на метала се повиши през второто тримесечие на годината, правейки разграничаването между сезонното колебание и намаленото индустриално търсене трудно осъществимо.
От Citigroup предвиждат годишното потребление на Китай на мед да се повиши с 8.7% за тази година и с 11.6% за 2009 година. В резултат от инвестиционната банка предвиждат тазгодишният излишък на метала на световните борси, да се превърне в дефицит от около 468 хиляди тона през 2009 година. Въпреки разработването на нови добивни мини, предлагането ще изостава от търсенето в бъдеще, добавиха от Citigroup, предаде FT.com
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *