ЕК все още се опасява от измами с парите по ИСПА

Европейската комисия (ЕК) не е достатъчно убедена, че средствата от ИСПА не са изложени на риск от неправилно усвояване или измами. Това се посочва в писмо на генералния директор на Главна дирекция „Регионална политика“ Дирк Анер до финансовия министър Пламен Орешарски, предаде Дневник.bg. Текстът на писмото е публикуван на страницата на финансовото министерство.В него се посочва, че плащанията по проекта за изграждане на магистрала „Люлин“ в отсечката Околовръстен път на София – Даскалово и техническа помощ за изработване на проекти по трансевропейската транспортна мрежа в България (ТЕН) са спрени още през януари тази година. Според ЕК Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ (ФРПИ) не е успял да установи стабилни системи за контрол и управление на средствата от кохезионния фонд, които да гарантират законност на процедурите за обществени поръчки. Средствата по Оперативна програма „Транспорт“ за изграждане на пътища са над 1 млрд. евро.ФРПИ е единствен бенефициент по цялата приоритетна ос по Оперативна Програма „Транспорт“ за периода 2007-2013 г. с бюджет от повече от 1 млрд. евро. Според ЕК неприемливо е да се продължат плащанията при наличието на дори най-малките съмнения за почтеността на пътния фонд, като се има предвид размера на слабостите, които са открити при текущите проекти по кохезионния фонд, случаите на измама и конфликт на интереси.ЕК има задължения към европейските данъкоплатци, включително и българското общество, да осигури, че бюджетът на кохезионните фондове се харчи по предназначение и всякакви възможни нередности да бъдат предотвратени, открити и поправени. Ако средства се загубят в резултат на грешка или небрежност от страна на българското правителство, то то ще бъде отговорно за компенсацията на тези средства в общия бюджет на ЕС.За да се премахнат забраните, ЕК очаква:

Допълнителни разследвания да определят дали наистина е имало конфликт на интереси при усвояването на средствата. Да се докаже, че нито една от процедурите за снабдяване и нито един договор не са довели до злоупотреби със средства от кохезионния фонд.
Да се изготви нов детайлен план за действие на фонд РПИ, който да наблегне на всеки от недостатъците посочени от KPMG във връзка с проектите по кохезионния фонд. Този план за действие трябва ясно да показва поправителните мерки, които са решени, с точни и реалистични срокове за прилагането им. Впоследствие българските власти трябва да предоставят потвърждение на приложените мерки, така че службите на ЕК да могат да направят одит на резултатите.
Да се направи доклад с описанието на системите за управление и контрол във фонд РПИ, след като преструктурирането на фонда е приключило.

Освен това, ЕК ви препоръчва властите да направят задълбочен анализ от анализиращото звено на пътния фонд за контрола по проектите от Оперативните Програми, за които фонд РПИ е бенефициент.***От Министерството на финансите посочват, че по първия въпрос правителството вече е взело решение за възлагане на допълнителен одит на фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ (ФРПИ) от страна на външна одиторска компания.По втория въпрос е одобрен актуализиран план за действие за засилване на системите за управление и контрол на ФРПИ, като вече са изпълнени и конкретни мерки от него: приети са промени в Закона за пътищата, които предвиждат преструктурирането на ФРПИ в Национална агенция „Пътна инфраструктура“, подчинена на Министерски съвет, назначен е нов изпълнителен директор на агенцията и се работи по подзаконовите нормативни актове.За решаване на третия проблем, поставен в писмото, правителството планира мерки за укрепване на системите за управление и контрол, които са отразени в актуализирания план и са част от цялостния План за изпълнение на мерките, свързани с управлението на средствата от ЕС, одобрен от Министерски съвет на 07.08.2008 г.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *