Цената на петрола и тероризмът са най-големите заплахи за бизнеса, твърдят икономисти

Цената от 100 долара за барел петрол може да причини рецесия на американската икономика, сочат данните от изследване, направено сред 195 икономисти. Тероризмът е най-голямата заплаха пред най-силната икономика в света, следван от високите цени на енергоносителите и инфлацията, показва изследване на Националната асоциация за бизнес и икономика /НАБИ/.

„Членовете на НАБИ са убедени, че цени на петрола около 100 долара за барел могат да причинят рецесия, но не смятат, че тя ще бъде толкова голяма“, заяви президентът на НАБИ Стюарт Хофман, добавяйки , че бизнесмените не виждат в близкото десетилетие възможността от замяната на петрола.

Някои анализатори предупреждават, че налагането на санкции на Иран може да доведе до покачването на цената до 100 долара, както през 70-те години на миналия век.

34% от анкетираните поставят тероризма като заплаха номер едно за американската икономика. В сравнение с предишното проучване, направено през март, техният брой се е увеличил с 8%.

Енергоносителите са другият кошмар за бизнеса. 29% от запитаните се страхуват от високите цени.

На трето място е инфлацията. Като цяло представителите на деловите среди /71%/ смятат за правилна монетарната политика на Федералния резерв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *