Цената на петрола продължава да пада, прогнозират $20

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера спадна до 27,07 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.

В петък барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 28,46 долара.За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща12 основни сорта петролза износ на страните членки на картела, съобщи БТА.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от „кошницата“ на ОПЕК предходния работен ден.

Цената на петрола сорт Брентс доставка през февруариднес на Лондонската международна борса се понижи с над 8% до 30,80 долара за барел. От началото на 2016 година Брентът е поевтинял с над 12% и на този фон курсът на долара спрямо рублата на Московската борса при откриването на търговете вчера превиши прага от 76 рубли за първи път от 16 декември 2014 година, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтиня и цената му също мина под прага от 31 долара за барел за първи път през последните 12 години зарадипрекомерното предлагане,поскъпването на долараианемичното търсене, информира АФП.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари понижи цената си днес в азиатската електронна търговия на Нюйоркската търговска борса с 45 цента до 30,96 долара за барел, уточни Франс прес.

Междувременно Morgan Stanley стана поредната банка, която прогнозира спадане на ценитедо 25, дори 20 долара за барел.

Президентът на ОПЕК Ибе Качикву заяви днес, че искада бъде свикана извънредна среща на картелав началото на март, за да се обсъди срива на цените на петрола, предаде АФП.

Ибе Качикву, който е и държавен секретар по петрола на Нигерия, каза на конференция в Аду Даби, че е необходимаизвънредна среща на картелапо цените, които достигнаха най-ниските си равнища за последните 12 години, допълва Франс прес.

„Казахме, че ако (цената) стигне 35 долара (за барел), ще започнем да анализираме свикването на извънредна среща“, допълни Ибе Качикву.

Президентът на ОПЕК обаче подчерта, че ще се консултира за такава среща с всички страни членки, сред които са износителите не черно злато, оглавявани от Саудитска Арабия, коитодосега отказват да намалят производството си, за да запазят пазарните си дялове.

Българският пазар

С повече от 30% е поевтинял петролът на българския пазар през 2015 година, съобщи за БНР директорът на Софийската стокова борса Васил Симов.

От 55 долара за барел в началото на миналата година, цената вече пада под 30 долара, уточни Симов.

„Петролът продължава да бие рекорди, продължава спадането на цените на горивата по бензиностанциите,но в много по-малка степен. Около 5, максимум до 10% за някои горива при намаление цената на петрола в рамките на около 30%“, обясни Симов.

Най-голямата частот крайната стойност на продавания на колонките на бензиностанциите продуктпредставляватакцизи и ДДС- около 50-52%, които са около 1 лев от заплащаната от потребителя цена, обясни неотдавна Светослав Бенчев, експерт в Българската петролна и газова асоциация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *