ВКС спря делото за фалита на КТБ

Тричленен състав на ВКС спря делото за фалита на КТБ и внесе в КС искане за обявяване на противоконституциони на 2 норми от Закона за банковата несъстоятелност.Спирането на производството пред ВКС не се отразява на развитието на производството по несъстоятелност на КТБ, съобщи БТА.

То трябва да продължи с оглед на правилото за незабавно изпълнение на решение на Софийския градски съд (СГС), както и съобразно определената с решение на Софийския апелативен съд(САС)начална дата на неплатежоспособността – 20 юни 2014 г., посочват от съда.Определението не подлежи на обжалване.

Съдия Вероника Николова от Върховния касационен съд (ВКС) беше публично разпределена като докладчик по делото за несъстоятелността на КТБ. ВКС заседава по жалби от бившите изпълнителните директори на банката, от „Бромак“ ЕООД, собственост на Цветан Василев, както и от „Бългериан Акуизшън Къмпани“, срещу частта от решението на САС от 3 юли, с която претенциите им бяха оставени без разглеждане.

Първата, и втората инстанция приеха по казуса, че нито „Бромак“ и „Бългериан акуизишън къмпани“, нито бившите шефове на банката имат право да атакуват решението на СГС за фалита на КТБ. През юли САС определи за начална дата на неплатежоспособността на КТБ 20 юни 2014 година, когато банката затвори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *