Цената на петрола се срути с над 10 на сто

Петролът поевтиня с драстичните 10 на сто в рамките на вчерашния ден, отбелязвайки най-острия си спад от 7 януари досега. Повод за негативното движение на котировките дадоха набиращите сила страхове от остра рецесия във водещите икономики и масираните разпродажби на основните фондови борси.
Вчера в САЩ основният борсов индекс Dow Jones потъна с над 4,2 на сто до нива под 7 000 пункта, което не се беше случвало от 1997 година насам. Сериозни спадове от по 4-5 на сто отбелязаха и водещите борсови индекси във Великобритания, Франция, Испания, Швейцария и други основни европейски пазари.
Цената на петрола с доставка през април се понижи с цели 4,61 долара (над 10 на сто) до цена на затваряне на борсата в Ню Йорк 40,15 долара за барел. По този начин беше заличен целият ръст на котировките от началото на годината и черното злато вече се движи с отстъпление от 9,4 на сто за 2009 година.
След края на борсовата сесия в Ню Йорк търговията се стабилизира и в часовете на електронна търговия петролните фючърси се движат с минимален спад от 6 цента до 40,09 долара за барел.
На борсата в Лондон вчера петролът от сорта Брент поевтиня с 8,9 на сто (4,14 долара) до цена на затваряне 42,21 долара за барел. В часовете на електронна търговия априлските фючърси за Брента поевтиняват с още 4 цента и по време на азиатската сесия се търгуват по 42,17 долара за барел.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *