Слабо търсене на кадри, но засилен интерес към обучения през февруари

И февруари е белязан със стагнация поради съкращенията и преструктурирането на много компании, сочи проучване на Investor.bg сред компаниите за подбор на персонал. От Manpower Bulgaria Ltd. посочиха, че това е продиктувано и от факта, че много от големите международни компании забраниха нови назначения, тоест, в случай че някой служител напусне или бъде съкратен/уволнен, работата се разпределя между останалите.
Въпреки кризата в много сектори според Monday Ltd. няма значителен спад при търсенето на позиции от висше управленско ниво.
През февруари най-търсени остават търговските позиции, нивата на интерес към ИТ и инженерни специалисти също се запазват относително високи, като ги следват финансовите и административните позиции. Забелязва се увеличаване на търсенето в сравнение с предишните месеци на позиции в сферите на счетоводството и управлението на човешките ресурси.
Търговските позиции се търсят на различни нива на управление, но предимно с много добро или отлично владеeне на английски език. Едни от най-търсените кадри в тази сфера са регионални мениджъри, мениджъри продажби, търговци с инженерен профил, продавач-консултанти.
Както и през януари, в ИТ сектора търсенето е леко отслабнало, но остава по-силно спрямо други сектори. Сред най-търсените кадри са разработчиците на софтуер.
В края на февруари се е засилило търсенето на строителни инженери, проектантите също са търсени през месеца. Други търсени позиции за втория месец на 2009 г. са счетоводители, административен персонал, офис-асистенти, складови работници.
„Започнаха да се търсят много форми на обучения – корпоративни, онлайн, по оперативната програма „Човешки ресурси“. Това е добър знак, че, независимо от наложилите се съкращения, работодателите търсят начин да задържат и мотивират своите служители“, коментираха от Manpower Bulgaria.
*В проучването взеха участие Хрисела – Перфект Консулт, Manpower Bulgaria Ltd., Monday Ltd., Synectica Company и ICAP Bulgaria EAD

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *