Цената на петрола спадна с 4 долара за ден

Цената на суровия петрол на водещите световни пазари спадна още със средно 4 долара, съобщи РБК. Цената на петрола от сорта WTI на Нюйоркската борса (NYMEX) стигна до 81.84 долара за барел. Официалната цена на сорт Brent на електронната европейска стокова борса InterContinental Exchange Futures Europe достигна 85.04 долар за барел.

Цената на петрола пада за трети пореден месец, а тази на сорта Brent достигна до най-ниската си стойност през последните четири години – 88 долара за барел. Спадът от юни е с над 20%, когато стойността му достигна 116 долара за барел заради насилието в Ирак.

Според прогнозата на Международната агенция по енергетика (IAE) основната причина за ниските цени е свиването на търсенето и повишаването на предлагането на петрол на световно равнище.

Прогнозите на IEA сочат, че общото търсене на петрол през 2015 г. ще достигне 93.5 милиона барела на ден – с 300 000 барела на ден по-малко от прогнозата от миналия месец. Прогнозата за 2014 г. пък е свита с 200 000 барела на ден.

Чувствително по-ниските цени от второто тримесечие на 2014 г. насам би трябвало да увеличат търсенето, но този ефект ще бъде намален от слабия растеж на икономиките на повечето държави. Едновременно с това обаче през септември предлагането на петрол е нараснало с почти 910 000 барела на ден, до 93.8 милиона барела на ден, най-вече поради увеличаването на производството на страните от ОПЕК.

Производството на Либия и повишаването на добива в Ирак доведе до скок в общото предлагане на страните на ОПЕК, което достигна 30.66 милиона барела на ден, най-високата стойност за последните 13 месеца.

Заради ниските прогнози за търсенето IEA намали прогнозата си за търсенето на петрол от страните от ОПЕК до 29.3 милиона барела, или с 1.3 милиона по-малко от настоящото предлагане. Въпреки това няма изгледи ОПЕК да намалява планираното производство дори и след следващата среща на организацията в края на ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *