Цената на Южен поток скочи до 23,5 млрд. евро

Цената на морския участък от газопровода „Южен поток“ достигна 14 млрд. евро, а за европейския наземен участък – 9,5 млрд. евро, заяви представител на „Газпром“ по време на IV Петербургски международен газов форум, цитиран от Агенция Новости.

Предишната стойност на морския участък беше 10 млрд. евро, а на европейското трасе – 6 млрд. евро. Поскъпването идва от намерениeто на „Газпром“ да застрахова проекта в ЕСКАР – Руската агенция за експортно застраховане на кредити и инвестиции. По този начин, според представителя на руската компания, цената на строителството на газопровода ще нарасне с 47% до 23,5 млрд. евро. Когато се водеха преговорите с отделните държави-участнички в проекта, се сочеха прогнозни числа, а точната стойност на проекта ще стане известна след като се проведат отделните търгове за различните участъци.

Морското трасе ще бъде изградено от South Stream Transport, чиито акционери са „Газпром“ (50%), италианската Eni (20%), германската Wintershall Holding и френската EDF (по 15% всяка).

Сухопътният участък от европейското трасе ще се строи от съвместни предприятия между „Газпрома“ и компании в съответните страни. Засега не се променя прогнозният капацитет на тръбите – 63 млрд. куб. метра газ годишно.

Агенцията ЕСКАР е създаден през октомври 2011 г., а неин едноличен собственик е „Внешекономбанк“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *