Цените на българските стоки намаляват

. Индекси на цени на производител на вътрешния пазар
Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли 2009 г. е с 0.9% под равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в добивната промишленост – с 1.2% и в преработващата промишленост – с 2.2%, а намаление е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7.6%. В преработващата промишленост увеличение на цените се наблюдава при производството на химични продукти – с 1.4%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 0.8%, докато по-значително намаление на цените е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 2.9%. В добивната промишленост има увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди – с 4.1%, докато при добива на въглища цените намаляват с 2.1%, става ясно от публикувани днес данни на Националния статистически институт.
Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли 2009 г. намалява с 9.0% в сравнение със същия месец на 2008 година. В добивната промишленост цените спадат с 14.5%, a в преработващата промишленост – с 12.4% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.4%.
Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2008 г. има при: производството на основни метали – с 32.1%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 6.3%; производството на хранителни продукти – с 6.0%. Увеличение на цените се наблюдава при: производството на напитки – с 6.7%; производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 6.2%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 5.7%.
2. Общ индекс на цени на производител в промишлеността
Общият индекс на цени на производител през юли 2009 г. е с 1.0% под равнището на предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата и в добивната промишленост – с 0.9%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има намаление със 7.6%.
В добивната промишленост по-съществено увеличение на цените спрямо юни 2009 г. се наблюдава при добива на метални руди – с 2.6%. В преработващата промишленост намаление е регистрирано при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 2.0%, а увеличение при производството на химични продукти – с 3.5%.
Общият индекс на цените на производител през юли 2009 г. намалява с 10.6% в сравнение със същия месец на 2008 година. В добивната промишленост през юли цените намаляват с 19.2% спрямо съответния месец на 2008 г., в преработващата промишленост – с 12.2%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.2%.
В преработващата промишленост по-съществен спад има при производството на основни метали – с 25.8% и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 13.0%, а увеличение на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили – с 12.4% и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 12.3%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *