Цените на основните хранителни продукти няма да се покачват

Цените на основните хранителни и нехранителни стоки през тази година няма да растат. Икономическата криза е възпряла ръста им и през изтеклата 2009 г., твърдят борсови анализатори. Според тях най-драстично поскъпналата стока на световните пазари е захарта. У нас е ограничено търсенето й и това не е позволило увеличение в цената.
Въпреки тенденцията на постепенно покачване в цените на суровините, хранителните стоки няма да поскъпват. Увеличение до 20% за една година е нормално и няма да удари джоба на българина, смята изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов: „Ако суровината поскъпва в рамките на 10 или 20% за година, бъдете сигурни, че готовият продукт, който се произвежда от тази суровина, или изобщо няма да поскъпне, или ще поскъпне в много по-малка степен. Винаги суровините поскъпват повече, а техните готови продукти следващи по веригата, винаги поскъпват по-малко.“
Единственото, което може да се случи на българския пазар, е цената на захарта да тръгне нагоре, защото изостава от двойното увеличение в световен план.
Анализаторите определят изтеклата 2009 г. като спокойна по отношение на цените на основните хранителни и нехранителни стоки, което е положително за потребителите и разбира се неблагоприятно за спекулантите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *