Цените на петрола достигнаха 12-месечен връх

Контрактите на суровият петрол се изкачиха над 75 долара за барел и достигнаха най-високото си ниво от 1 година насам. Съживяването на глобалната икономика доведе до силен растеж на фондовите пазари и цените на суровините, които обикновенно изпреварват възстановяването на реалната икономика и търсенето на енергийни източници.

Подкрепа на черното злато оказа растежа на глобалните акции, които обикновенно изпреварват възстановяването на реалната икономика и увеличаването на потреблението на енергийни източници.

Същевременно официалните данни за запасите от петрол в САЩ на Администрацията за енергийна информация показаха, че потреблението на суровината в най-голямата икономика в света вече се съживява.

Резервите от суров петрол регистрираха спад през изминалата седмица със 172 хил. барела до 339.2 милиона барела. Инвеститорите пренасочват активите си във фючърси на петрол, като средство за защита от инфлацията породена от покачването на цените на енергийни източници.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец ноември поскъпна с 1.03 щатски долара до 75.18 долара за барел-най-високото му равнище от 14-ти октомври 2008 г. Цените на суровината са се повишили с 69% през тази година.

Златото поскъпна до нов исторически максимум в резултат на поевтиняващия долар, което повиши интереса към ценния метал като алтернативна инвестиция. Жълтият метал достигна до нива над 1070 долара за тройунция, като от началото на настоящата година цената му се покачва с 21%.

Спот цената на златото регистрира нов връх вчера на 1070.58 долара за тройунция, но впоследствие отстъпи и завърши деня със спад от 2.5 долара на 1062.14 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *