Цените на петрола спаднаха до 11-годишно дъно

Цените на петрола се сринаха с повече от 4% до най-ниската си стойност за последните 11 години, като бенчмарковите сортове брент и американски лек петрол поевтиняха до под 35 долара за барел. Брент се търгува при цена от 34,98 долара за барел, а американският лек петрол – срещу 34,86 долара за барел.

Сред основните причини за спада на цените е конфликтът между Саудитска Арабия и Иран – два от най-големите производители в ОПЕК, което допълнително намалява възможността петролният картел да редуцира производството през настоящата година. Конфликтът между двете държави избухна след като Саудитска Арабия екзекутира шиитски проповедник.

„Инвенториите продължават да нарастват, а напрежението между Иран и Саудитска Арабия направи всяка възможност за постигане на споразумение в рамките на ОПЕК за намаляване на производството напълно невъзможна“, коментира главният анализатор вCMC MarketsМайкъл Хюсън. От Иран посочиха, че през тази година ще увеличат добива и износа на суровината, след като санкциите срещу страната бъдат вдигнати, като по този начин в още по-голяма степен ще допринесат за ниските цени на петрола.

Освен това доказателствата за допълнителното забавяне на икономиката на Китай изглежда ще продължат да оказват натиск върху цените в посока надолу, дори и търсенето в други части на света да успее да се покачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *