Опитът за газов пазар в България приключи

Спирането на доставките на природен газ за „Овергаз инк“ в навечерието на нова година от руската „Газпром“ може да не е заговор срещу правителството, но със сигурност не е и техническа грешка. Вероятно действията на руския монополист, който в началото на декември заяви, че иска да продаде дела си от 49% в „Овергаз инк“, ще доведат до заличаването от пазара на единствената компания, която в последните години прави опит да разруши монопола на държавната „Булгаргаз“ в продажбите на газ в страната.

Това става ясно от изпратеното на 23 декември писмо от изпълнителния директор на „Овергаз“ Сашо Дончев до ръководителя на дирекция „Енергетика“ към ЕК Доминик Ристори, до директора на дирекция „Антимонополна политика, енергетика и околна среда“ Йоханес Любкинг и до изпълнителния директор на „Газпром“ Александър Медведев, което сайтът Euractiv цитира. Всяко прекъсване на доставките от „Газпром експорт“, дори за кратък период от време, би довело по всяка вероятност до изчезване на „Овергаз инк“ като единствения останал конкурент в България“, пише в писмото на Дончев. Друго подобно писмо е изпратено отново на 30 декември, с което „Овергаз инк“ уведомява комисията за действията от страна на „Газпром експорт“, които нарушават европейските правила за конкуренция, тъй като са ясна злоупотреба с господстващо положение. „Спирането на доставките за „Овергаз“ на практика ще елиминира конкуренцията в доставките на газ за крайни клиенти в България“, пише в писмото.

Предизвестеният край

Самата „Овергаз“ е била наясно, че газът ще спре на 1 януари, още от 21 декември. Тогава в телефонен разговор изпълнителният директор на „Газпром“ Александър Медведев е съобщил на Сашо Дончев за намеренията на „Газпром експорт“ да преустанови доставките независимо от факта, че двете компании имат договор до края на 2017 г.

Според Сашо Дончев действията на „Газпром експорт“ са мотивирани от желанието на „Газпром“ да възстанови изграждането на „Южен поток“ в светлината на настоящото влошаване на отношенията между Русия и Турция. За целта обаче Русия има нужда от партньорството на българското правителство, което още през 2012 г. „се опита да взаимодейства по този проект под условието да се елиминира „Овергаз“ като играч на българския газов пазар“. „Допълнителна индикация за съгласувани действия между „Газпром“ и БЕХ на първо време идва от факта, че „Газпром експорт“ за първи път отказва да гарантира на „Овергаз инк“ достатъчни количества газ, с които да задоволи търсенето на клиентите си през 2016 г.“

В интервюто си пред Би Ти Ви в началото на седмицата премиерът Бойко Борисов също намекна за затоплянето на отношенията с Русия по газовите въпроси. „Те са (Русия – бел. ред.) много стриктни в момента, защото се надяват, че на газовия разпределител „Балкан“ ще дойдат две техни тръби по 10 млрд. куб.“, заяви премиерът. В същото време той не намери за нужно да защити „Овергаз“ като българска компания от монополните действия на „Газпром“, като дори обвини дружеството, че е „изправило държавата на нокти“.

В тази връзка бившият посланик на България в Русия Илиян Василев в сряда коментира на блога си: „Моята увереност на човек, познаващ ситуацията, произтича от обстоятелството, че в сегашната ситуация „Газпром“ никога не би рискувал да налее вода в мелницата на обвинението на ЕК за злоупотреба с монополно положение. Никога. Затова са му трябвали гаранции и, както виждате, никой от официалната българска страна не задава логичния въпрос защо се прекъсват без правно основание доставки на природен газ и защо се поставя на изпитание българската енергийна сигурност.“

Битката за пазара

Връщането на платежоспособните клиенти на „Булгаргаз“, които „Овергаз инк“ успя да привлече през 2015 г., явно е една от разменните монети. Спирането на доставките на практика доведе до незабавно прекратяване на договорите с новите клиенти и връщането им при „Булгаргаз“. „Спечелването обратно на тези клиенти ще бъде почти невъзможна задача дори в случай, че „Овергаз инк“ успее да осигури в бъдеще доставки на газ от други източници“, посочва той.

Към момента обаче „Овергаз“ няма реалистични варианти за алтернативни доставки и в същото време няма запаси в газовото хранилище в Чирен, с които да осигури нужните количества газ на своите клиенти дори за кратък период от време. Ден по-рано Светослав Иванов посочи, че причина „Овергаз“ да не съхранява газ в хранилището е, че газовият оператор „Булгартрансгаз“ определя изключително неизгодни условия за компанията.

Извънредната проверка

На фона на тези събития в сряда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на „Овергаз мрежи“, съобщиха от комисията.

Оттам посочват също, че в началото на седмицата са се срещнали с представители на „Овергаз мрежи“, „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, които са ги информирали, че непрекъсването на доставките на клиентите е гарантирано. От регулатора обаче посочват, че в случай на „възникнала необходимост“ КЕВР има готовност да изпълни функциите си по закон, което означава налагане на глоба, а в краен случай и отнемане на лицензите на компанията. Разрешителното може да бъде поставено под въпрос, ако дружеството не може да осигури газ за клиентите си – нещо, което поне досега, не се случва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *