Продължаващото обезценяване на юана предизвика нова вълна опасения

Китай ускори обезценяването на юана в четвъртък, което оказа сериозен натиск върху регионалните фондови борси и валути заради опасенията на инвеститорите, че Пекин ще предизвика конкурентно обезценяване на валутите от търговските му партньори, съобщава Ройтерс.

За втори път тази седмица фондовите пазари в Китай затварят по силата на новия механизъм за спиране на борсовата търговия като мярка за защита от масирани разпродажби, този път само 30 минути след старта на сесията.

Китайската централна банка изненада всички, като определи официален среден курс на националната валута на 6,5646 юана за долар, което е най-ниското равнище от март 2011 г. Курсът е и с 0,5 на сто по-нисък спрямо деня преди най-големия дневен спад от август миналата година, когато пазарите бяха разтърсени от обезценяването на валутата с 2%.

Централната банка обаче отново посочи, че няма основание за продължаващо обезценяване на юана, както и че китайската валута е била стабилна спрямо кошницата от валути през 2015 г.

Фиксингът на централната банка в Пекин помогна на юана да поевтинее не само спрямо долара, а и спрямо останалите основни валути. Китайската национална валута падна с 3,5 на сто спрямо йената и с малко под процент спрямо еврото. Това поражда нови опасения, че Китай се стреми към конкурентна девалвация, за да подкрепи износителите.

В отговор ще последва отслабване и на други регионални валути, което в резултат води до по-голяма волатилност, коментират експерти.

От базираната в Сингапур Oversea-Chinese Banking Corporation (OCBC) коментират, че никой не е сигурен къде е границата на Китайската централна банка в настоящия етап. “Страхът от неизвестното е най-големият риск за юана в близко бъдеще въпреки доста големия излишък по текущата сметка на Китай”, коментират анализаторите от OCBC.

Решението на централната банка в Пекин идва точно преди публикуването на данните за валутните резерви на Китай за декември. Трейдърите се опасяват, че статистиката ще разкрие още по-рязък спад, след като инвеститорите масово изтеглят парите си от страната.

През ноември китайските валутни резерви – най-големите в света, се свиха с 87,2 млрд. долара до 3,44 трлн. долара, което е най-ниското ниво от февруари 2013 г. и третият най-силен спад, отчитан изобщо.

Девалвацията на юана оказва натиск върху другите азиатски държави също да обезценят валутите си, за да останат конкурентоспособни на износа на Поднебесната империя. Това обаче прави и суровините, деноминирани в щатски долари, по-скъпи за китайските купувачи, което може да доведе до спад на търсенето и в резултат – допълнително поевтиняване на суровините, коментира информационната агенция.

Днес акциите в Шанхай изтриха 7 на сто още в началото на търговията, което доведе до спирането на сесията за целия ден. В отговор водещият японски индекс Nikkei се понижи с 1,8 на сто.

Според анализатори механизмът за защита, въведен от китайските власти, всъщност има точно обратния ефект и има потенциал да предизвика паника на пазарите. Финансовият регулатор на Китай обаче удължи забраната големите акционери да продават дяловете си в публичните дружества и смята да въведе постоянни правила за тези продажби. Считано от 9 януари, акционерите нямат право да продават повече от 1% от дяловете си в публични компании за период от три месеца.

Заради юана и разпродажбите на китайските пазари фючърсите на брента поевтиняха до ново 11-годишно дъно на ниво от 33,09 долара за барел – най-ниската цена от 2004 г. насам и под предишното 11-годишно дъно, достигнато в сряда. Цената по-късно се възстанови до 33,42 долара за барел. В САЩ фючърсите на лекия американски суров петрол достигнаха нова най-ниска стойност от 2009 г. – 32,77 долара за барел, като цената се повиши до 33,17 долара.

„Предвид слабото търсене и много малко признаци на всякаква рационална реакция от страна на предлагането, не е учудващо, че това се случва“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни.

Цените на петрола паднаха със 70 на сто от средата на 2014 г. на фона на почти рекордните добиви на големите страни производителки от ОПЕК, Русия и Северна Америка. Същевременно търсенето продължава да отслабва, особено в Азия, най-вече заради забавянето на китайската икономика.

Пазарите се опасяват, че бързото обезценяване на юана ще се ускори, което би означавало, че състоянието на икономиката на страната е по-лошо от очакваното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *