Цените на самолетните билети падат

Самолетните билети ще продължат да поевтиняват. Това твърдят авиопревозвачи и туроператори.
Причината е световната криза и загубите, които търпят авиокомпаниите, свързани с лошите метеорологични условия, съобщи bTV.

Много полети бяха отменени след изригването вулкана в Исландия през пролетта. За щастие на потребителите и на пътниците се наблюдава задълбочаваща се тенденция за поевтиняване на самолетните билети. По данни на туристическите агенции спадът от 2008 до 2009 е 15 на сто. А миналата година с още 3 %.

300-400 евро е средната цена на самолетен билет. Но в зависимост от предварителния срок на закупуване на билета и продължителността на престоя – цените варират между 110 евро и 700 евро. Топ дестинациите за българите остават Лондон, Виена и Мадрид. Промяната е, че всеки пети пътник лети с евтин полет. Нискотарифните авиокомпании не само увеличават дела си, но и разширяват целия пазар, като позволяват на повече хора да летят.

„Последната година, въпреки че имаше повишаване на цените на горивата, цените на билетите не се повишиха и причината за това беше жестоката конкуренция”, обясни Йовко Йоцев от Асоциация на българските авиокомпании. Класическите авиокомпании отговарят като предлагат агресивни промоции на ниски цени. „За да ползваме ниска цена на редовните авиолинии за европейска дестинация през зимата може и 2 месеца преди желаната дата за пътуване да уцелим такава ниска цена”, каза Ирена Георгиева от Асоциация на туроператорите. Така е възможно да отидем до Мюнхен за 100 евро. Но при презокеански дестинации и лятно време човек трябва да се ориентира около 6 месеца по-рано, за да се уреди с евтин билет. Ирена Георгиева обаче съветва да не се хващаме на нелогично ниски цени – например 1 паунд до Лондон. Такива цени са измамни, защото върху тарифата се наслагва такса за гориво и други такси, която прави крайната цена съвсем различна.

Класическите авиокомпании вече също продават билетите си по интернет. „Според мен следващите 5 до 10 години ще останат само два типа компании – „ултра лоу кост”, които предлагат много гъвкава алтернатива и евтина услуга и стандартни превозвачи, които предлагат на по-високия клас пътници и на хора, които изискват повече лукс, за да знаят за какво си плащат”, смята Кристиян Кръстев, директор на нискотарифна авиокомпания.

През 2010 г. има лек спад в продажбата на самолетни билети. Роля изигра кризата с вулканичния облак и мъглите. Евтините билети топят резервите на авиокомпаните за реакция при кризи „Когато болшинството европейски компании директно канцелираха своите полети, българските авиокомпании, макар и със закъснение, осъществяваха своите полети”, каза Йовко Йоцев.

Българските авиокомпании настояват Министерство на транспорта да повиши класа на оборудването за кацане при ниска видимост. Според тях ако имаше инсталирана по-съвършена навигационна система, 90 процента от отменените им полети щяха да кацнат в София. Асоциацията на българските авиокомпании не очаква цените да се повишат и тази година, макар че в края на годината ще започне да се прилага механизъм за търговия с газови емисии. Това неминуемо ще доведе до увеличени разходи. И тези компании, които не се справят ще фалират.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *