Чужденците могат да работят у нас със синя карта

Висококвалифицирани кадри от чужбина вече ще могат да работят в България със синя карта. Това става възможно след промените в Закона за чужденците. Синята карта е подобна на зелената за престой в Съединените щати. Гражданите на страни извън Европейския съюз могат да се сдобият с документа, ако имат виза за престой в България. За Михаил от Украйна това в добра възможност да изгради кариера у нас. Скоро му предстои дипломиране като компютърен специалист.

„Това е най-добрият вариант да остане човек след обучението и да продължи тук да живее и да се развива. Искам да се занимавам с моята специалност”, каза Михаил Димитриев, украинец.

Синята карта ще се издава от социалното министерство и ще важи за една година. Срокът може да се удължава, ако в България все още има глад за специалисти. Членовете на семейството на притежателя също ще могат да пребивават в страната.

Михаил Сакалиев от Украйна разказва, че досега негови приятели от страни извън Европейския съюз като македонци и украинци например са предпочитали да взимат българско гражданство и да се ползват от привилегиите на общността. След като синята карта вече е факт, това няма да е необходимо. За да получи синия документ, чужденецът трябва да има здравна застраховка за срока, в който България ще бъде неговото ново работно място.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *