Цените на суровините спаднаха до осеммесечно дъно

Цените на суровините спаднаха до най-ниските си нива от осем месеца на световните борси, след като доларът поскъпна на фона на спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще започне повишаване на лихвите. Специализираният индекс Bloomberg Commodity Index, който следи котировките на 22 суровини, се понижи с 0.3% до 123.8830 пункта във вторник, което е най-ниската стойност от 13 януари. Никелът отбеляза най-силния си спад от един месец, царевицата се търгуваше на най-ниските си цени от четири години, а суровият петрол сорт брент поевтиня за четвърта поредна сесия.

Поскъпване на долара

Доларовият индекс на Bloomberg, следящ курса на щатската валута спрямо 10 основни международни валути, достигна 14-месечен връх. Този ръст прави търгуваните в долари суровини по-скъпи за инвеститорите от други държави. „Силният долар определено играе роля за слабостта, която обхвана целия пазар на суровини“, коментира Уейн Гордън, суровинен анализатор в сингапурския клон на банка UBS.

Ръководството на Федералния резерв трябва да проведе месечното си заседание на 16-17 септември. Дотогава трябва да излязат статистики за исканията за обезщетения за безработица и търговията на дребно в САЩ, за които анализаторите очакват да покажат подобрение. Стабилизирането на икономическите показатели кара много пазарни експерти да прогнозират затягане на паричната политика на Фед още от началото на следващата година.

Цената на никела с доставка след три месеца спадна с 1.9% до 19 550 долара за тон по време на търговията на Лондонската борса за метали. Последно такова ниво е достигано на 8 август. По-рано през годината металът достигна двегодишен връх от над 20 500 долара за тон заради забраната на износ от Индонезия, един от основните производители. Суровият петрол брент от своя страна отново спадна под 100 долара за барел, като цената му достигна 99.84 долара. На Чикагската стокова борса царевицата с доставка през декември отстъпи с 0.5% до 3.465 долара за бушел, което е най-ниската цена от юни 2010 г. Зърнените култури на шатските борси се обезценяват заради очакваните рекордно високи реколти през тази година.

Желязна руда

Суровината, която анализаторите очакват да се обезцени най-силно, е желязната руда. Според някои представители на минния сектор цената й може да намалее с още 15% и да не се възстанови поне три години заради нарастващите излишъци. През миналата седмица цената на желязната руда спадна под 85 долара за тон за пръв път от пет години. Причина за това станаха слабите данни за икономиката на Китай, който е най-големия потребител на суровината в света.

Желязната руда е основен източник на печалба за лидерите на минния сектор като BHP Billiton и Rio Tinto, които продължават да увеличават добива с очакване повишените обеми да компенсират намалението на цените. Според анализаторите от UBS при сегашното ниво на цените около една четвърт от производството на суровината в света е на загуба или приходите стигат само за покриване на разходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *