Цени на едро в ЕС, еврозона, България

Цени на едро в ЕС, еврозона, България

Цените на едро са се увеличили с 0,2 на сто през декември в еврозоната след спада им с 0,1 на сто през ноември, сочат публикуваните днес данни на европейската статистическа агенция Евростат. На годишна основа цените на едро са се понижили с 0,8 на сто в еврозоната.
През декември цените са останали стабилни в промишлеността с изключение на секторите строителство и енергетика. Цените на енергийните продукти са са повишили с 0,5 на сто. Сред страните, за които има данни, най-силното месечно покачване на цените на едро е отчетено в Испания (+1,1 на сто), а най-изразеното понижение е в Естония (-1,7 на сто).
Общо в ЕС цените са нараснал с 0,2 на сто през декември спрямо ноември, а на годишна основа с 0,1 на сто. България е сред страните с най-силно понижение на цените. В Кипър то е с 5,2 процента, в Белгия – с 3,6 на сто, в България – с 2,8 на сто, в Хърватия и Холандия с по 2,6 на сто. Най-силното повишение на цените на едро през декември е регистрирано в Естония – плюс 7,2 на сто, в Чехия – плюс 1,8 на сто, Ирландия – плюс 1,4 на сто и в Румъния – плюс 1 процент, отбелязва Евростат на сайта си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *