ЦРУ заплашвало пленници с екзекуция, за да извлече информация

Служители на американското Централно разузнавателно управление са извличали информация от заподозрени терористи, като ги заплашвали с екзекуция, съобщи списание „Нюзуик“.
От доклад на ЦРУ, който трябва да бъде публикуван другата седмица, става ясно, че един арестант, когото управлението подозира в участие в бомбения атентат срещу американския боен кораб „Коул“, е бил заплашен с огнестрелно оръжие и бормашина. Седемнайсет американски моряци загинаха при самоубийствения атентат срещу акостиралия в пристанището на йеменската столица Аден кораб „Коул“ на 12 октомври 2000 г. ЦРУ използвало заплахата с екзекуция, за да извлече информация от заподозрения Абд ал Рахим ал Нишири, твърди източник, запознат с доклада, цитиран от „Нюзуик“.
Американски федерален закон, криминализиращ използването на мъчения, изрично забранява заплашването на задържан със смърт. Миналата година американски представители потвърдиха, че Нашири е един от тримата арестанти на ЦРУ, върху които е прилаган скандалният метод за разпит „симулирано давене“, при който главата на заподозрения се потапя във вода, докато той започне да губи въздух и си помисли, че се дави. В доклада се споменава и за друг случай, при който агенти на ЦРУ са произвели изстрел в стая съседна на тази, в която са държали заподозрян, за да си помисли, че са екзекутирали друг пленник. „Нюзуик“ твърди, че в доклада се споменава и за други случаи на симулиране на екзекуции.
Докладът, завършен през 2004 г., не беше публикуван тогава, по настояване на високопоставени представители на администрацията на бившия президент Джордж Буш, пише „Нюзуик“. В момента сенатската комисия по разузнаването разследва програмата на ЦРУ за задържане и разпит на заподозрени терористи, в изпълнение на която много хора са били задържани в мрежа от тайни затвори в чужбина, преди да бъдат прехвърлени в лагера в залива Гуантанамо в Куба.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *