Черни облаци надвисват над японската автомобилна индустрия

Изглеждащата до скоро непоклатима японска автомобилна индустрия ще срещне сериозни трудности в поддържането на бясното темпо, което й носи несметни печалби, коментира Reuters.
В продължение на седем поредни години японските автомобилни компании, водени от Toyota Motor Co., Nissan Motor Corp. и Honda Motor Co., успяваха да излизат на печалба главно защото непрекъснато увеличаваха пазарния си дял в чужбина и особено в САЩ. Но спадът в печалбите през тази година изглежда неизбежен предвид свиващия се американски пазар, увеличаващите се цени на стоманата и рекордния спад на долара спрямо йената.
Съгласно изследване на Daiwa Institute of Research общата оперативна печалба на Toyota, Nissan, Honda, Suzuki, Mazda и Fuji Heavy ще падне с 20% ако щатският долар остане на средно ниво от 100 йени през тази година. Силната йена прави японските коли по-малко конкурентоспособни на международните пазари. Ако доларът да поевтинее само с една йена, това означава спад в печалбата на Toyota с 35 млрд. йени. Така че ако доларът се запази на ниво от 100 йени, Toyota ще „изгори“ с 4 млрд. долара.
Но кошмарът за японската автомобилна индустрия не свършва само с това. Според някои анализатори автомобилният пазар в САЩ ще се свие до 15 млн. превозни средства през тази година в сравнение с 16.15 млн. през миналата година. Това би било най-ниското ниво на пазара от повече от десетилетие насам. Американският автомобилен пазар усеща с пълна сила проблемите на ипотечния сектор, тъй като много американци използват жилищните си имоти като косвена застраховка при купуването на нова кола.
През тази година Toyota очаква спад от 6.6% в продажбите си на американския пазар, въпреки пускането на новата Corolla. Понижението в печалбите за Nissan ще е 3%, а Ford и General Motors очакват още по-големи неприятности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *