Повече жилища купени в САЩ през февруари

Съвсем неочаквано за експерти и наблюдатели, пазарът на жилища в САЩ е отбелязал ръст през февруари, за първи път за последните седем месеца, белязани от кризата в ипотечното кредитиране, която се отрази и на глобалната икономика, става ясно от съобщение на агенция „Блумбърг“.
Новината до голяма степен премахна опасенията, че наложените от Федералния резерв (Фед) ограничителни мерки при ипотечните заеми, както и падащите цени на имотите, ще продължат да се отразяват негативно на търсенето.
Покупките на жилищни имоти през февруари са нараснали с 2,9% да 5,03 млн. за последната година, се посочва в публикувани от Националната асоциация на агентите по недвижими имоти на САЩ (National Association of Realtors) данни за миналия месец.
В същото време, средната цена на еднофамилните къщи е спаднала с 8,7% през февруари, което е най-големият спад за последните четири десетилетия (през които се води статистика).
„Възможно е това да е временно явление. Спадът в цените помага за увеличаване на броя на сделките, а и на хората все още се отпускат кредити, макар и не при така благоприятни условия както преди. Но все още сме далеч от възстановяване на пазара“, смята Найджъл Голт, главен икономист в аналитичната компания „Global Insight“, цитиран от „Блумбърг“.
Пазарът на недвижими имоти едва ли ще се съвземе скоро, при положение че огромното предлагане оказва негативен натиск върху цените, а кредитиращите институции са принудени да отпускат заеми при по-строги условия. Дори Фед преди седмица обяви отрицателната си прогноза, въпреки че обеща да направи каквото е необходимо, за да поддържа поне някакъв ръст на американската икономика.
Експерти прогнозираха, че броят на сделките за покупко-продажба на жилища ще спадне до 4,85 млн. на годишна база. Бройката отбелязана в края на януари (при отчитане на едногодишен период) от 4,89 млн. сделки бе рекордно ниска за последните близо 9 години. Средната цена на еднофамилните къщи и апартаментите спадна с 8,2 на сто. Затова и публикуваните за февруари данни бяха изненадващи за всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *