Чешката полиция задържа бившия икономически министър на Украйна

© Снимка:newsukraine.com.ua

Чешката полиция е задържала в Прага бившия икономически министър на Украйна от кабинета на Юлия Тимошенко. Богдан Данилишин е международно издирван за злоупотреби със служебно положение и др. Търсенето му до момента е било съсредоточено предимно в Австрия, Германия и Италия. Той самият, както и опозицията, са отхвърлили отправените към него обвинения на прокуратурата.

Богдан Данилишин е бил член на кабинета на Юлия Тимошенко от декември 2007 до март тази година и според прокуратурата е координирал обществените поръчки. Щетите от злоупотребите, според властите, достигали 13,9 млн. гривни. Чешката полиция е задържала бившия украински министър около 22 ч. в понеделник на улица в Прага-6. Операцията е протекла без проблеми. Чешкият съд ще реши за неговото връщане в Украйна, а украинската прокуратура също е направила необходимите стъпки за връщането му в страната.

Неотдавна Данилишин заявил пред украинска медия, че е в отпуск от юни месец и се лекувал зад граница – без да крие това от полицията. Обмислял бежански статут, но едва след като се излекува.

Богдан Данилишин изчезва през август – ден след като срещу него започва наказателно преследване. Властите така и не го намират, а по думите им не стигат и до „споразумение“.

С помощта на три американски одиторски фирми новата власт в Украйна започва проверки на предишното управление на премиера Тимошенко. Шефовете на митниците и на държавната „Нафтогаз“ също бяха задържани от властите преди време, като това беше наречено от опозицията „политическа репресия“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *