Чобанов: Няма изгледи минималната заплата да се увеличи тази година

Финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: БТА

Няма изгледи минималната работна заплата да бъде увеличена през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде увеличена. Това заяви пред журналисти министърът на финансовите Петър Чобанов, който участва в официалната церемония по откриването на новата академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), заедно с премиера Пламен Орешарски, съобщи агенция „Фокус“.

Министър Петър Чобанов напомни, че размерът на минималната работна заплата е въпрос на тристранен диалог. Той изрази надежда, че именно работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят. Според него обаче техните нагласи не показват, че това може да се случи сега.

„Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, отбеляза финансовият министър.

Премиерът Пламен Орешарски също направи коментар във връзка с евентуалното увеличение на минималната работна заплата от тази година. Попитан дали се е отказал да има индексация от октомври, премиерът отговори, че вече е имало разговори по темата със социалните партньори, със синдикатите и с работодателите.

„Разчитам те да намерят верния път, това, което те се споразумеят, ще се съобразим с тях“, категоричен бе той.

На уточняващ въпрос дали има пари за тази индексация, премиерът Орешарски не успя да даде еднозначен отговор.

За бюджета за 2014 г.

Чобанов и Орешарски коментираха и предстоящите обсъждания на бюджета за следващата година. По думтие на премиера истинското обсъждане на бюджета за 2014 г. тепърва предстои. Вероятно диалогът за бюджет 2014 г. ще започне в края на този месец и през целия следващ месец, тъй като срокът е в края на октомври.

Премиерът уточни, че вече е имало неформални обсъждания на бюджета за 2014 г. със социалните партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *