Още по-голям балон 5 години след Lehman

/© sxc.hu

Седемдесет и пет години преди фалита на Lehman Brothers през 2008 г. чиято стойност надхвърли трилион долара, Франклин Д. Рузвелт заявява в реч, изнесена в разгара на Голямата депресия – „финансистите избягаха от високите си места в храма на нашата цивилизация“.

Той продължава: „Сега можем да възстановим този храм на древните истини. Мярката на възстановяване се основава на степента, в която ние прилагаме социални ценности по-благородни от паричната печалба.“

В наши дни, 5 години след фалита на Lehman Brothers, изглежда че финансовите богове могат да сринат храма отново.

Обемът на рисковите форми на кредит в глобален мащаб е достигнал нива, наблюдавани малко преди краха на инвестиционната банка, показват данни на Банката за международни разплащания, цитирани от The Telegraph.

Базираната в Швейцария „банка на централните банки“ отчита, че инвеститорите масово залагат на рискови инструменти – „явление, напомнящо на слепия оптимизъм преди глобалната финансова криза“.

Това се случва точно когато Федералният резерв на САЩ се подготвя да започне излизането от програмата си за количествени улеснения и да ограничи достъпа на глобалните финансови пазари до доларова ликвидност. Това е своеобразна инфлексна точка, която може да доведе до нова криза.

„Случващото се много прилича на 2007 г., всичко се повтаря отново, но още по-лошо“, коментира Уилям Уайт, бивш главен икономист на BIS.

„Всички предишни дисбаланси си стоят. Общите публични и частни дългови нива са 30% по-висока, като дял от БВП в развитите икономики, отколкото бяха тогава и сме добавили един нов проблем с балоните на развиващите се пазари, които са в края на цикъл на ускорен растеж“, счита Уайт, който сега ръководи анализите за икономическото развитие в ОИСР.

Последният тримесечен доклад на BIS показва, че нивата на подчинения дълг /дълг, който се изплаща последен при фалит/ са нараснали повече от три пъти, до 52 млрд. долара в Европа и са скочили десетократно до 22 млрд. долара в САЩ.

В същото време размерът на междубанковия кредит на развиващите се пазари е достигнал „най-високото ниво в историята“, като стойността на облигациите, емитирани в офшорните центрове на частни компании от Китай, Бразилия и другите развиващи се страни надвишава дълга на компаниите от развитите икономики също за първи път. Данните разкриват размера на натрупване на нови задължения в Азия, Латинска Африка и Близкия Изток.

На този фон реакцията на решението на Фед да намали количествените улеснения изглежда драматична. Според анализаторите от BIS никой не знае с колко ще поскъпнат кредитите в глобален мащаб след като това се случи.

Според Уайт петте години, изтекли от фалита на Lehman, до голяма степен са били загубени, оставяйки една глобална система , която е още по-небалансирана.

Уайт счита, че светът се е пристрастил към лесните пари, като доходността се вдига, а лихвите падат с всяко отделно проявление на опашката на кризата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *