Шап беше регистриран при 143 крави в община Средец

. Животните са били отглеждани в стопанство извън населеното място до границата с Турция, съобщи за „Хоризонт“ директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов:
Животните са отглеждани на три километра от селото в посока границата с Турция в гората. Незабавно те ще бъдат умъртвени тези животни. Да може наистина да не допуснеме разпространение на вируса. Изпратени са екипи, които ще дезинфекцират.
На 20 март ще бъдат взети кръвни проби от животните в бургаското село Кирово, в близост до което беше регистриран шап, съобщи ощеЙордан Войнов.
Те ще са под наблюдение всички животни в предпазната зона и зоната за наблюдение – три- и десеткилометровата зона. Ако нещо стане, тогава ще предприемаме мерки. Предстои да се вземат и кръвни пробни от животните в селото, за да се установи дали евентуално няма наличие на вирус. Абсолютно всички животни в селото ще бъдат изследвани. И ще видиме какво ще покажат резултатите. Буквално почваме, още от утре се прави организация, утре пристигат екипи, които ще започнат вземането на кръвни проби от всички животни, които са в трикилометровата и десеткилометровата зона за наблюдение, обясни Войнов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *