Швейцарски банки за пръв път публикуваха финансови резултати от два века насам

Швейцарските частни банки Lombard Odier и Mirabaud публикуваха за пръв път своите финансови резултати от два века насам. Това е първият път, в който ултрадискретният сектор поставя своите печалби в светлината на прожекторите, съобщава Business Insider.

Lombard Odier информира, че нетната печалба за полугодието е 62,5 милиона швейцарски франка (52 милиона евро, 68,2 милиона щатски долара), а активите под управление са били 156 милиарда франка.
„Тези резултати са в съответствие с нашите очаквания и отразяват както ефекта на инвестициите, които правим със стратегически цели, така и консервативното използване на нашия баланс“, каза Патрик Одиер, старши управляващ партньор на банката, основана през 1797.

„Нашата група е има все по-разнообразна дейност и по-висок баланс между клиенти от частния сектор и активи за управление. Ние разширяваме нашите партньорства с доставчици на финансови услуги“, добави той.

Друга швейцарска частна банка – Mirabaud, основана през 1819 г., съобщи, че нетната й печалба за първото полугодие е 17,5 милиона франка, а активите под управление или попечителство достигат 27 милиарда франка.
Вълнението около финансовите резултати на швейцарските банки започнаха във вторник с частната Pictet, основана през 1805 година. Тя обяви нетна печалба за първите шест месеца на годината от 203 милиона франка, и активи под управление на стойност 404 милиарда франка.

Швейцарските частни банки променят политиката си на фона на по-твърда регулаторна среда, тъй като световната финансова криза и скандалите като случая с измамата Мадоф в САЩ рефлектираха върху световния банков сектор.

Традиционна швейцарската банкова тайна е под обстрел, тъй като правителствата, особено на Съединените щати, и Европейския съюз атакуват данъчните измамници, които укриват пари в брой в чужди банки.
Вследстиве на трусовете в сектора, през януари Pictet и Lombard Odier измениха на своите устави и решиха да публикуват финансовите си резултати, следвани от Mirabaud и LaRoche, които планират да направят същото. Тъй като не са листвани на фондовата борса, банките не са длъжни да публикуват подробни резултати. Но седем швейцарски банки с по-нисък профил са избрали да се придържат към традиционния модел на работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *