Финансистът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун избягал с 5 млн. долара

Личният финансист на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е избягал от страната с 5 милиона долара в брой. Високопоставеният чиновник Юн Де Хьон, който управлявал личните финанси на лидера, се предполага, че пребивава в Русия, съобщава южнокорейският вестник „Чунан Илбо“, позовавайки се на неназован източник.

Юн Де Хьон е оглавявал севернокорейската банка Joson Daesong Bank. В момента той търсел убежище в трета държава.
„Директорът наJoson Daesong Bank Юн Де Хьон е изчезнал от руския град Находка, като в себе си е носил 5 млн. щатски долара, принадлежащи на „Революционния фонд“, съобщава в. „Чунан Илбо”. Фондът се явява „черна каса“ за лично ползване и подкупи, а със средствата в него се разпорежда лично Ким Чен Ун. §
Юн Де Хьон е бил изпратен в Русия на специална мисия, но след това е избягал с парите.
Според изданието, Северна Корея е отправила официална молба към руските власти „да съдействат за издирването и залавянето на престъпника“.
Изчезването на финансиста създава множество проблеми на севернокорейски лидер, тъй като Хьон разполагал с огромен обем информация за финансовите операции на Ким Чен Ун. В неговите прерогативи било да управлява секретните финанси на лидер и на покойния му баща Ким Чен Ир зад граница.
Преди четири години Съединените щати добавиха Joson Daesong Bank в „черен списък“, тъй като властите сметнаха, че банката е съпричастна на незаконни финансови проекти на КНДР.
Joson Daesong Bank пряко се контролира от т. нар. „39-ти отдел“ на тайните служби, който е специлизиран в управление на тайни фондове, незаконни сделки и генериране на печалби от криминална престъпност.
Пресата цитира неназован източник, според който Юн Де Хьон по всяка вероятност е решил да избяга в чужбина, тъй като началникът на „39-ти отдел“ и заместник-председател в Централния комитет на Корейската партия на труда Йон Ир Чун е изпаднал в немилост и е много вероятно да бъде екзекутиран.
Южнокорейските медии твърдят, че Ким Чен Ун е отправил преки обвинения към Йон Ир Чун и финансиста Юн Де Хьон за финансовите трусове в страната. Подобни упреци той отправи и през декември миналата година към совя чичо Ян Сунтек, вследствие на което той бе брутално екзекутиран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *