Шефовете се спасяват като замразяват заплатите

Ясно изразен спад на положителните нагласи за възможностите за правене на бизнес у нас регистрира проучване на НЦИОМ, направено в рамките на Международния технически панаир в Пловдив от 28 септември до 2 октомври сред 430 представители на български и чуждестранни фирми.
Фирмите работят на българския пазар в отраслите търговия, лека промишленост, строителство, тежка промишленост, услуги, транспорт, селско стопанство, финанси и машиностроене, предаде БТА.
През 2008 г. 37 на сто са смятали, че у нас условията за бизнес се подобряват, докато тази година оптимистите са 6 процента. За 38 процента най-сериозният проблем е липсата на достатъчно пазари, където да реализират продукцията си, докато миналата година едва 6 процента са имали такъв проблем. Най-често това са фирми в сферата на промишлеността. 30 процента се оплакват от нелоялна конкуренция, а 15 процента – от липса на капитали. Тези проблеми най-много притесняват производителите и вносителите на селскостопанска техника и фирмите в областта на транспорта, докато корупция на държавните служители е спънка за фирмите, чиято дейност е в сферата на услугите и енергетиката.
Намаленото търсене на стоки и услуги води до затруднения при обслужването на кредитите, затова 11 процента от анкетираните определят кредитите като „невъзможни“, посочват социолозите.
За бизнеса в България икономическата криза се проявява най-вече чрез намаляване на обортите на фирмите – според 68 процента от анкетираните, и увеличаване на междуфирмената задлъжнялост. 54 на сто от фирмите се оплакват от голямо забавяне на дължими плащания към тях, а 16 на сто признават, че те самите забавят парични трансфери към други фирми.
На този етап стратегията на бизнеса за справяне с последиците от кризата се изразява най-често в замразяване на размера на трудовите възнаграждения – 38 процента от фирмите, и отказ от планирани по-рано инвестиции – 35 процента. По-рядко се предприемат по-радикални мерки – съкращаване на персонал (24 процента от фирмите), намаляване на работното време на част от служителите или принуждаването им да излязат в неплатен отпуск (/19 процента), ограничаване или прекратяване на част от дейността на фирмата (9 процента). 58 процента не се ангажират да прогнозират продължителността на кризата у нас. 18 процента смятат, че кризата ще продължи между половин и една година. 11 процента са песимистично настроени и очакват този период да продъжи между една и две години, като това мнение е характерно най-вече за представителите на дребния бизнес и за фирмите, които оценяват състоянието си като много лошо.
Само пет процента от анкетираните очакват, че кризата ще приключи в рамките на половин година. Това са фирмите, които имат персонал над 250 души и част от фирмите с чуждестранно уцастие.
6 процента не смятат, че отрасълът им е в криза.
Регистрира се зависимост между моментното състояние на фирмата и нагласите за справяне с кризата – фирмите в добро състояние са доста по-оптимистично настроени, като само сред тях се срещат мнения, че криза няма, отбелязват от НЦИОМ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *