Обявиха съкращенията в Министерството на финансите

Съкращения в администрацията в Министерството на финансите с 11 на сто предвижда одобреният от правителството Устройствен правилник на ведомството. Това съобщи БТА по информация от правителствената информационна служба.
В началото на 2010 г. предстои допълнително съкращаване на щатни бройки, с което оптимизацията ще достигне 14,5 на сто.
В документа е разписано и преминаване на функции от администрацията на Министерския съвет (МС) и Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП) към МФ. Това ще доведе до отпускане на 24 щатни бройки за министерството, което се компенсира чрез съответно намаляване на числеността на служителите в администрацията на МС и АИАП.
С влизането в сила на новия правилник численият състав на Министерството на финансите от януари 2010 г. се предвижда да бъде 626 щатни бройки. В момента щатното разписание е 704 служители.
Новият Устройствен правилник регламентира намаляване на броя на заместник-министрите на финансите от шестима на двама. От 17 на 10 щатни бройки се намалява и общата численост на политическия кабинет. Той се състои от заместник- министрите, началника на кабинета, парламентарния секретар, експерти и технически сътрудници.
Закрива се длъжността „държавен съкровищник“, съкращават се длъжности в Инспектората и в дирекциите: „Бюджет“, „Държавни разходи“, „Финанси на общините“, „Данъчна политика“, „Национален фонд“ и „Оперативна програма „Административен капацитет“. Закрива се дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз“ (УСЕС).
Функциите й по Националната стратегическа референтна рамка, координацията на изпълнението на програмите и проектите със средства от Европейския съюз и мониторинга на оценката, заедно със служителите, които ги осъществяват, преминават в администрацията на Министерския съвет. Дирекция „Финанси на реалния сектор“ поема от УСЕС функции по координацията на разработването на законопроекти, проекти на подзаконови нормативни актове, методологии, указания, насоки в областта на публично-частното партньорство (ПЧП) и разработване на нови форми на ПЧП.
Правителството утвърди и Устройствения правилник на Агенцията за икономически анализи и прогнози към министъра на финансите. Щатното й разписание е 43 души. В момента то е 57 служители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *