България залага на културен туризъм

Тринайсет туристически региона – всеки от които със собствени природни и исторически особености, са определени в Стратегическия план за развитие на културния туризъм в България, представен днес в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Документът е изготвен с италианска подкрепа, предаде БТА.
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов открои културния туризъм като приоритетен за България, отбелязвайки, че страната разполага с третото по обем културно наследство в Европа.
Италианският посланик Стефано Бенацо посочи, че подготовката на проекта е струвала 1,4 млн. евро. Той заяви, че трябва и може да се направи много за подобряването на имиджа на България в чужбина и това може да стане чрез впечатленията на чуждите туристи от страната.
Културният туризъм спасява, съхранява, развива и довежда до бъдеще нашето уникално културно наследство, което е наследство и на Европа. Това каза зам.-министъра на културата Тодор Чобанов. Той подчерта, че културното наследство ни идентифицира като народи и уникални общества.
„Тръгвайки по този път, ще започнем да изграждаме връзката между бизнеса и наследството. Политиките не са това което се случва в Народното събрание, а са моделите за управление и стратегическите документи”, заяви Чобанов.
По думите му, Стратегическият план за развитие на културния туризъм е първият по рода си такъв документ, в създаването на който са участвали над 40 души. Стратегическият план представлява връзката между бизнеса и държавата – т.нар. публично-частни партньорства. Този документ е инструмент за изпълнителната власт, кметове, туроператори, за всички, имащи отношение към културното наследство на България, уточни Чобанов. „Това е уникалността на продукта – той е универсален и може да се ползва от широк кръг потребители, ще помогне за развитие с ускорен темп на културната индустрия”, добави той.
Според Чобанов културният туризъм носи големи приходи – от 5 до 7 пъти е по-голям приходът от културния туризъм в сравнения с традиционния. Този вид туризъм определя облика на нашата страна в чужбина, подчерта зам.-министърът. Той допълни, че трябва да осъзнаем като общество, че това не е просто наследство, а инструмент за нашия просперитет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *