Шефът на VanEck предвижда липса на Биткойн ETF на американския пазар в близкото бъдеще

Въпреки това, докато традиционните инвеститори в акции от известно време ползват ETF, в крипто общността се наблюдава нарастващ интерес към спот Биткойн ETF на пазара. Според доклад на Bloomberg обаче, Ян Ван Ек, главен изпълнителен директор на глобалната компания за управление на инвестиции VanEck, изрази скептицизъм по отношение на стартирането на спот Биткойн ETF в Съединените щати в близко бъдеще.

Ван Ек смята, че дори ако Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) не успее да надделее в правния спор срещу Grayscale, която съди регулаторния орган за възпрепятстване на преобразуването на нейния Биткойн тръст в ETF, шансовете за въвеждане на спот Биткойн ETF в рамките на следващата година и половина са малки. Ван Ек отбеляза още, че неотдавна конкурентни ETF компании са подали заявления за фондове, базирани на Етериум фючърси, но три от тях вече са били оттеглени, малко след подаването им. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) е склонна да удължава процеса на одобрение, използвайки различни регулаторни инструменти, с които разполага.

ETF-ите са инвестиционни фондове, търгувани на фондовите борси, които следят представянето на конкретни индекси, сектори или стоки. Макар че се радват на популярност на фондовия пазар, получаването на одобрение за спот Биткойн ETF е предпазлив процес поради опасенията за защитата на инвеститорите и целостта на пазара. Ограниченията, свързани с ETF в САЩ, произтичат главно от липсата на наблюдение и надзор на крипто борсите, което може да затрудни регулирането на ETF, основани на криптовалути като Биткойн. Въпреки че юрисдикции като Канада, Бразилия и Швейцария вече одобриха Биткойн ETF, САЩ остава предпазлива в това отношение.

През 2021 г. Канада и Бразилия одобриха Биткойн ETF, а Швейцария разреши първия в света физически обезпечен Биткойн ETF година по-рано.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *