Как БРИКС ще въздейства върху петролния пазар?

През месец август ще се проведе годишната среща на държавите от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Решенията, взети на тази среща, може да имат голямо влияние върху международните петролни и енергийни пазари, включително и отказ от петродолара.

През миналата година БРИКС привлякоха вниманието, когато обмисляха да поканят нови членове. След създаването на Новата банка за развитие, която оспорва господството на западните финансови институции като Световната банка, групата привлече още повече внимание.

През марта Саудитска Арабия поднови дипломатическите си отношения с Иран с посредничеството на Китай, сигнализирайки за присъединяването си към БРИКС. Тази година 25 държави изразиха интерес да се присъединят към групата, а още пет държави проявиха интерес към използването на плануваната от БРИКС дигитална валута за международна търговия.

Едно от важните последици от включването на Саудитска Арабия в БРИКС би било засилването на влиянието на групата върху международните петролни пазари, тъй като тогава групата ще включва два от трите най-големи производители на петрол в света.

Много от лидерите на държавите-членки на БРИКС изразиха готовност да извършват международни сделки, включително с петрол, във валута, различна от щатския долар. Потенциалната загуба на статута на долара като доминираща валута за търговия с петрол може да има значителни икономически последици за САЩ и техните съюзници.

Групата БРИКС се позиционира като потенциална заплаха за установения световен ред в областта на петрола и международната търговия. Решенията, взети от членовете на БРИКС по време на годишната среща им в Южна Африка, могат да ускорят установяването на нов световен търговски ред или отклонение от съществуващия. Последиците от тези решения са значителни и мащабни.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *