Шопи с тъпани щурмуват Хелзинки

Победителите събраха повече гласове от всички останали

Стунджи и Елица пометоха всички измислени звезди на естрадата

В нощта на българския финал за „Евровизия 2007“ се видя кой колко струва. На сцената имаше само една песен и нейното заглавие бе „Вода“. Изпълнителите й Стоян Янкулов-Стунджи и Елица Тодорова потвърдиха прогнозата на „Стандарт“ кой ще достигне до голямата битка в Хелзинки. Те като ураган пометоха конкуренцията. Спечелиха с 31 376 гласа. Вторите след тях „Каризма“ взеха шест пъти по-малко – 5232 гласа, а третите – Устата и Софи Маринова, отнесоха 4345. Аксиния пък си отиде само с 562 гласа и регистрира най-слабия резултат. Близо 60% от гласовете са подадени за Стунджи и Елица.

Сега на тях им предстои най-трудното. На 10 май ги очаква кървав полуфинал във Финландия. Целта им е да го преодолеят и две вечери по-късно за сефте да ни класират в елита на този конкурс. Най-добрият успех е миналата година на Мариана Попова, заела 17-ото място. Вчера в официалния сайт на „Евровизия 2007“ домакините съобщиха за победата на „Вода“ и пожелаха успех на нашите. Шоуто в София започна и завърши вихрено. Първо на сцената влетя Мариана Попова в съблазнителен кожен тоалет. След това настъпиха минутите на водещите. Ива Дойчинова като същинска господарка на ефира предизвика бурен смях, като обяви: „Глаголът днес е тръп, тръп.“ Каквото и да означава това, нататък наистина стана шоу. Маргарита Хранова пя за пореден път перфектно. Атракции поднесоха „Каризма“, Устата и Софи Маринова. А като се появиха Стоян и Елица, всички бяха убедени, че това е нощта на дуетите. Тяхната шопска песен с африкански мотиви и всякакви тъпани е уникална и с огромен потенциал.

По сцената се сипеха килограми шарени станиолчета, които десетина деца отдолу събираха на купчини. Хлапетата завъртяха нещо като обменна търговия – заменяха жълти за зелени и червени за сини листчета.

Когато настъпиха десетте минути за гласуването, излезе Васил Найденов. Той подхвана вечните си хитове. Публиката пя с него „След края на света“, песента от едноименния филм на Иван Ничев, който на 3 март „Стандарт“ издава на DVD. След това всички се веселиха и припяваха „Казано честно, всичко ми е наред“.

Като станаха ясни резултатите, в типичен нашенски стил някои изпълнители гракнаха, че това не може да е истина. За подобни случаи има поговорка: „Добре е всяка жаба да си знае гьола“. Някои казаха, че ще пишат петиции и искат преразглеждане на гласуването. Това едва ли ще им помогне. Истината е, че у нас има много измислени знаменитости, които сами си прикачват табели „звезди“ и разчитат на повече на медиен шум, отколкото на собствените си действия. Но като се наложи да покажат на какво са способни, все си намират оправдания – ту в микрофона, ту в осветлението, ту в нещо друго. И въпросът е защо само на тях все нещо им пречи.

Георги П. Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *