Щатската валута попиля норвежката крона и канадския долар

Доларът е стабилен при ранната търговия днес, след като отчете значителни печалби срещу канадския долар и норвежката крона при иначе скучната търговия вчера, когато имаше официален празник в САЩ.

Инвеститорите атакуваха валутите на богатите на петрол държави след решението на ОПЕК да не намалява производството, въпреки огромното свръх предлагане на световните пазари. Цената на петрола се срина, а сорта Брент затвори на четири годишно дъно от 72.82 долара за барел. Зелените пари скочиха до 6.9438 крони, което не се е случвало през последните повече от пет години. Днес котировките са 6.9240. Щатската валута напредна и до едноседмичен връх срещу канадския долар от 1.1355, а днес се разменя за 1.1335. Еврото се повиши до 8.6675 крони и приближи максимално пет годишния връх от началото на месеца на 8.6790.

Доларът скочи и срещу йената и е на 118.15, както е и стабилен срещу еврото. Единната валута купува 1.2461 долара. Тя бе подложена на разпродажби след неблагоприятните данни показали слаба инфлация в Германия и Испания, които повишиха шансовете, че днешните стойности за цялата еврозона ще се окажат по-ниски от прогнозираното. Слабите резултати от Германия и Испания загатват, че риска от дефлация на Стария континент въобще не е изчезнал и това поставя под натиск Европейската централна банка да търси нови монетарни облекчения. Прогнозите за днешния резултат в еврозоната са за инфлация от 0.3%.

Япония също ще публикува днес стойностите за инфлацията, но вниманието на всички е насочено най-вече към Швейцария, където в неделя ще има референдум. На него избирателите трябва да решат дали централната банка трябва да поддържа по-големи златни резерви. Пазарът вече тества ограничителната граница на швейцарския франк, която централната банка постави и успешно защитава от 2011 година. Швейцарската национална банка предупреди, че може и да не е в състояние да продължи да защитава нивата от 1.20 в евро/франк ако вота на референдума е положителен.

Сривът на петрола води до загуби и при златото

Златото губи позиции за трета поредна сесия и е на път да завърши седмицата с понижение заради очакванията, че сриващата се цена на петрола ще намали инфлационния натиск. Това развитие намалява търсенето на метала като средство за защита.

Спот цената е 1187 долара за тройунция. Петролът удари вчера четири годишно дъно около 70 долара за барел, тъй като ОПЕК устоя на изкушението да намали продукцията независимо от спада на цената с над 30% след месец юни. Натиск върху златото оказва и силата на долара, който отчете значителни печалби срещу норвежката крона и канадския долар заради поевтиняването на петрола.

Отливът на средства от най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust се поднови и активите му достигнаха най-ниски нива за последните шест години.

Пазарите са предпазливи преди вота в неделя в Швейцария за златните резерви на централната банка. Целта на вота е да не се дава възможност на централната банка да намалява златните активи и да я задължи те да представляват минимум 20% от всички активи в сравнение със сегашните нива от 8%. Последните социологически проучвания сочат, че подкрепата за тази мярка е спаднала до 38% сред избирателите. Един изненадващ положителен резултат обаче ще принуди Швейцарската национална банка да купува около 1500 тона злато през следващите няколко години, което би довело до поскъпването му.

Цената на петрола, акциите на петролните компании и валутите свързани с петрола се сринаха всички и днес заради решението на ОПЕК да се въздържи от намаление на продукцията, въпреки огромното свръх предлагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *