Юанът направи поредна крачка по превръщането си в глобална валута

Австралийският борсов оператор ASX и Bank of China заявиха днес, че ще предлагат услуги по сетълмент на транзакции в юани на финансовите пазари в Китай и Австралия до средата на годината, в поредна стъпка по превръщането на юана в глобална валута.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и австралийските фирми напоследък реализират все по-голяма част от сделките си в юани, а не в щатски долари, според австралийските медии.

Новата услуга ще позволи на австралийските фирми да правят търговия и инвестиции с Китай през борсовия оператор ASX, „който има доказана пазарна инфраструктура”, се сочи в изявление на ASX.

„Това, което подписваме днес е крайъгълен камък, в пътуването, което Австралия и Китай предприемат заедно”, казва заместник-министърът на финансите на Австралия Артър Синодинос.

Китайските власти предприеха опити за усилване на търговията с юана, който все още е контролиран напълно от Пекин.

През октомври, например, страната стартира валутен суап с еврозоната. Юанът, известен като рънмънби, е една от десетте най-ползвани валути в световната търговия, се сочеше в доклад на Банката за международен сетълмент от септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *