Китай официално изпревари Индия, като най-големият потребител на злато

Китай официално изпревари Индия, като най-големият потребител на злато през 2013, по данни на Световния съвет по златото, в година, в която търсенето на скъпоценния метал по света отчете спад от 15%, дължащ се основно на тежките разпродажби при борсово-търгуваните фондове, свързани с метала.

Потребителското търсене на злато от Китай, включващо бижута, кюлчета и монети, нараства с 32% на годишна база, до рекордните 1066 тона. Индийските потребители, за сравнение, са купили 975 тона, ръст от 13% спрямо предходната година, показва последният доклад на Световния съвет по златото.

По света, търсенето само на т.нар. потребителско злато расте, с 21%, до 3864 тона.

„Търсенето на злато от Китай поставя впечатляващ нов рекорд. Отражението на златарската индустрия в Китай върху търсенето е забележимо, като има значителен растеж както при производството, така и при капацитета на търговската мрежа на дребно”, сочат от съвета, който е индустриалният орган, представляващ златодобивните компании.

Въпреки че данните от последните тримесечия показваха, че Китай увеличава преднината си като водещият световен потребител на злато, данните за цялата година вече не оставят съмнения.

Резкият спад при цената на златото през тримесечието април – юни е довел до бум в търсенето на метала от китайски потребители и има най-голямо отражение върху годишните цифри. Средната цена на унция за годината е била 1411 долара, което е понижение от 15% спрямо предходната година. Предвид това, че цените се стабилизират в момента, търсенето от Китай се очаква да остане при стабилен темп, сочи съветът.

В Индия, по високите вносни мита, стриктните квоти за внос и ограниченията по отношение на кредитирането на покупки на злато и на продажби на монети доведоха до ограничаване на растежа на местния пазар. За последните две години правителството прие серия от нови мерки за да ограничи търсенето на злато, вторият най-голям внос на страната след петрола, като начин се опитваше да намали нарастващия дефицит по текущата сметка.

Тази година, обаче, вероятно ще има простор за облекчаване на тези мерки, предвид това, че дефицитът намалява. Финансовият министър Паланиапам Чидамбаран, след представянето на проектобюджета в понеделник, заяви, че правителството работи по облекчаването на ограниченията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *