Скок на акциите в Токио, йената падна

Централните банки раздвижиха азиатските пазари. Австралийската централна банка се фокусира върху инфлацията, поне това показва доклада от последното заседание на финансовата институция. През четвъртото тримесечие потребителските цени са скочили с 0.9%, при очаквания за ръст от 0.5%.

Според банкерите няма ясна причина за изненадващото ускорение на инфлацията, като най-вероятната е поевтиняването на австралийския долар.

В Япония централната банка не изненада пазара, но предизвика рязко покачване на апетита за риск в Токио и срив на йената. Както се очакваше банката запази без изменение основния си лихвен процент от 0.1 на сто и размера на количествените улеснения. Обяви още, че икономиката „продължава да се възстановява“ и изненада всички с решението да удвои размера на две програми за евтино кредитиране от банките, като ги удължи с една година. Това са „Механизъм за стимулиране на банковото кредитиране“ и „Механизъм за финансиране в подкрепа на растежа“.

Въпреки че от финансовата институция заявиха, че така не се променя общият размер на количествените улеснения, пазарът реагира бурно. Според Юджи Сайто от Crédit Agricole, цитиран от Dow Jones Newswires, ключът е думите „удвои размера“. Инвеститорите, които използват алгоритми за високоскоростна търговия вероятно за заложили думите „удвои размера“ като спусък за отваряне на дълги позиции и затваряне на късите.

Като резултат от това Nikkei 225 скочи с 3.13%, до 14 843 пункта. В Хонконг Hang Seng нараства с 0.12%, до 22 562 пункта. Основният индекс в Шанхай обаче пада с 0.77%, до 2 119 пункта, след като Китайската централна банка изненадващо използва репо търговията, за да изтегли 48 млрд. юана / 7.9 млрд. долара/ от паричните пазари, в изненадващ ход, който сигнализира загриженост за бума на кредитирането в Китай от началото на тази година.

Еврото поскъпва с 0.01%, до 1.3708 долара преди старта на сесията в Европа. Йената пада с 0.48%, до 102.4100 USD/JPY. Доларовият индекс DXY се покачва с 0.04%, до 80.17. Австралийският долар отстъпва с 0.07%, до 0.9027 AUD/USD.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поскъпват с 0.31%, до 100.61 долара за барел. А цената на златото пада с 0.99%, до 1 318 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *