„Язаки България“ ще строи трети завод за 30 млн. евро

Японската компания за производство на автомобилни кабелни системи „Язаки“ ще изгради трети завод в България, който ще бъде разположен в централната част на страната, съобщи за „Капитал Daily“ изпълнителният директор на „Язаки България“ Синан Кар. Предстои избор къде точно ще бъде разположено предприятието. Планираната инвестиция е в размер на 30 млн. евро, като в тази сума влизат както строително-монтажните дейности, така и оборудването. Инвестицията ще бъде реализирана през следващите две години.

Проектът

„На този етап сме се спрели на няколко града в България и правим проучване по няколко критерии – конкуренция, безработица по официални данни, наличие на работна ръка“, допълни Синан Кар. Според него инвестицията трябва да бъде извън Сливен и Ямбол, където са другите два завода на компанията, защото за „Язаки“ възможностите в тези региони са с изчерпани трудови ресурси. Преди няколко месеца стана ясно, че от „Язаки България“ са оглеждали и „Тракия икономическа зона“ край Пловдив за новия си завод, но от компанията тогава отказаха коментар.

С третия си завод в България инвеститорът ще стартира нов проект, свързан със съвсем нов клиент. „Не става въпрос за Ford или Renault, с които работим добре и в момента“, посочи Синан Кар. Като структура новият завод ще бъде идентичен с изградените вече производствени предприятия на „Язаки България“.

Началото

До момента „Язаки България“ е инвестирала в България 60 млн. евро. Групата навлезе в страната през 2006 г. с първоначални намерения да построи завод в Сливен, но впоследствие предпочете Ямбол, където се произвеждат електрически системи за Renault и Ford. Заетите в този завод са около 3700 души. През 2012 г. компанията започна да произвежда и в Сливен, след като купи терен от 35 000 кв.м от Едоардо Миролио. В сливенското предприятие работят още 1300 души, заети с производството на кабелни инсталации за Ford Transit. Сега в завода има планове за нов проект, отново свързан с Ford Transit. Произвежданите електрически инсталации ще бъдат с повече опции и по-голяма сложност.

В сектора за автомобилни компоненти в България работят и други производители на автокабели. Такива предприятия имат немската „СЕ борднетце“ в Мездра и Карнобат, турските „Нурсан аутомотив“ в село Люляково край Бургас и „Аркомат“ в Казанлък, а неотдавна производство започна и германската Nexans в Плевен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *